Секретар Ради Кардиналів: фундаментальним виміром реформи є духовний
  • Чтв, 22/02/2018 - 17:58

У понеділок, 26 лютого 2018 р., розпочнеться вже 23-тя з черги триденна зустріч Ради Кардиналів – дорадчого органу, який Папа Франциск скликав для допомоги в управлінні Церквою та проведенні реформи Римської Курії. Єпископ Марчелло Семераро, Секретар Ради, розповів в інтерв’ю для «Vatican News» про робочі плани цієї чергової зустрічі:

«Я б сказав, що під час наступної сесії будуть знову розглянуті теми, що вже були на порядку денному раніше, бо з бігом часу деякі моменти стають яснішими. Можемо сказати, що огляд Радою Кардиналів фундаментальних дикастерій перебуває на заключному етапі. Перебуваємо на етапі повторного перегляду, на основі аналізу вже виконаної роботи. Зроблене допомогло пролити світло на деякі питання, які на початку не здавалися невідкладними».

Журналіст зауважив, що в одному з нещодавніх інтерв’ю єпископ підкреслював, що найважливішим виміром реформи є духовний, а не структурний чи функціональний. Яке значення в цьому контексті мають духовні вправи, які Папа робить разом з Курією напередодні зустрічі?

Преосвященний Марчелло Семераро розповів, що 21 лютого він завітав до «Дому Божественного Учителя» в Аріччі, щоби привітатися зі Святішим Отцем та запевнити в молитвах очолюваної ним дієцезії, на терені якої розташований згаданий реколекційний осередок:

«Я мав коротку розмову з ним після медитації. Святіший Отець ще раз підкреслив, що духовні вправи Римської Курії, які переривають звичайний ритм праці також і через символічний жест від’їзду із звичного місця праці, аби посилити спілкування з Богом, – це призадума, яка збирає разом різних співробітників Папи з Курії. Вже самі духовні вправи є реформуванням! Що Святіший Отець хотів цим сказати? Що дійсно, реформа викликає рух в різних організаційних дійсностях, зміни в структурах, але першою зміною, яку слід робити, і то постійно, є зміна ментальності».

Відповідаючи на запитання про те, що його, як єпископа, особливо вразило в навчанні Папи Франциска в контексті 5-ї річниці його обрання, Преосвященний Семераро зазначив, що він підсумував би це наступним чином: «Папа закликає нас зайняти нову точку огляду. Закликає нас мати різні точки спостереження для сприймання дійсності. Тож не випадково одним із слів, дуже близьких для нього, є слово “погляд”».