Секретар РНБО Олександр Турчинов запропонував українцям відзначати народження Христа разом "з усім цивілізованим світом"
  • Суб, 26/12/2015 - 00:37

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов запропонував розглянути можливість перенесення офіційного свята Різдва Христового з 7 січня на 25 грудня. Про це політик написав на своїй сторінці в Facebook.

"Може, вже настав час Україні перейти на святкування Різдва 25 грудня разом з більшістю цивілізованих країн? Але вирішувати це повинна в першу чергу Рада християнських церков України. А в перехідний період, думаю, можна залишити святкування і 25 грудня, і 7 січня", - вважає Турчинов.

Політик зазначив, що в Біблії відомостей про точну дату народження Христа немає. У стародавній Юдеї користувалися місячним календарем, що не відповідає ні юліанському, ні григоріанськомум.

Дата 25 грудня була затверджена Ефесським собором в 431 році. У юліанському календарі цьому дню відповідає 7 січня. Однак сьогодні весь світ, включаючи ряд європейських православних церков, користуються григоріанським календарем, написав Турчинов.

"Юліанський календар залишився для визначення фіксованих святкових дат лише у деяких православних церквах, зокрема, в Україні, Росії та Білорусі. Хоча самі Церкви у своєму повсякденному житті також користуються григоріанським календарем. Якщо зайти в храм і запитати:" Яке сьогодні число? " "25 грудня", - почуємо у відповідь ", - пояснив Турчинов.