Семінар «Ковчег 2014» об’єднав молодих українців, поляків, євреїв і кримських татар
  • Птн, 01/08/2014 - 18:48

Наприкінці липня Молодіжний центр миру і поєднання у францисканському монастирі в Більшівцях біля Галича вже втретє став місцем зустрічі учасників українсько-польско-єврейського молодіжного семінару «Ковчег», дев’ятого з черги. Цього разу він проходив під гаслом «Немає свободи без солідарності», а до його участі запросили також молодих кримських татар.

Попередньо, українська, польська та єврейська молодь з усієї України п’ять разів збиралася у Свято-Успенській Унівській Лаврі Студійського уставу, де за розпорядженням Слуги Божого митрополита Андрея Шептицького та його рідного брата бл. Климентія Шептицького, під час гітлерівської окупації греко-католицькі монахи студити рятували єврейських, польських і українських дітей. Місцем проведення «Ковчегу» був також Реколекційний дім Отців Студитів в Яремчі. Проект таких семінарів спрямований на «взаємне порозуміння між поляками, українцями та євреями, громадянами України, які живуть на одній землі, на якій зараз відбуваються дуже важкі, трагічні події», – пояснив консул Генерального консульства Республіки Польщі у Львові пан Яцек Жур.

Серед організаторів семінару є Український Католицький Університет у Львові. Його Віце-ректор проф. Мирослав Маринович, колишній політв’язень, поділився своєрідним свідчення мирного співжиття зі свого особистого досвіду перебування в уральських таборах суворого режиму, де були люди різних національностей з усього колишнього Радянського Союзу. «І треба було вчитися розуміти один одного, розуміти ментальність, релігію, мову, відчувати біль, співчувати та допомагати. І ось ми вчимо цьому молодь на таких семінарах», – зазначив пан Маринович.