Семінаристи із Львівської семінарії колядували в Італії та Франції
  • Чтв, 06/02/2014 - 16:07

Нещодавно октет «Теофорос» Львівської духовної семінарії Святого Духа колядував в Італії та Франції. На запрошення владики Бориса (Ґудзяка), Єпарха Паризького, семінаристи разом із ректором о. Ігорем Бойком вирушили з колядою в подорож містами Європи.

Основна мета поїздки – відгукнутися на запрошення владики Бориса для супроводу святкових Богоявлінських Богослужінь. Дорогою до Парижа семінаристи відвідали італійських українців, - повідомляє прес-служба Львівської духовної семінарії Святого Духа.

Першим містом стала Венеція. Отець Ярослав Чайківський, тутешній парох, заопікувався гостями та організував Літургію для українців зі співом колядок, концерт в італійській церкві для італійців та екскурсію містом.

Друге місто – Рим. Відвідали з колядою сестер служебниць у Генеральному домі (на via Cassia, 104).

Після відвідин базиліки Святого Петра у Ватикані завітали до Конгрегації Східних Церков, де заколядували для кардинала Леонардо Сандрі, префекта, та архиєпископа Василя (Циріла), секретаря. Відтак коляда прозвучала в Папській академії "Про віта" для єпископа Ігняціо (Карраско де Паула), президента закладу, та всіх співпрацівників і в Міжнародному богословському інституті "Каміліанум", куди семінаристів запросив о. Арнальдо Панграцці.

За час перебування в Римі студенти побували в чотирьох базиліках, бачили привезені з Єрусалима сходи, по яких Христос йшов на суд до Пилата, церкву Матері Божої Неустанної Помочі.

Прибувши до Парижа, семінаристи одразу ж потрапили на святкові Богослужіння в катедральному храмі Святого Володимира Великого: Божественну Літургію, Водосвяття та Велике повечір'я з Литією. Опісля була Свята вечеря, під час якої колядували разом із владикою Борисом. За давньою єпархіальною традицією щороку єпископ УГКЦ в Парижі приймає всіх охочих на святковий фуршет у день Богоявлення. Свої вітання принесли парафіяни, священик Константинопольського Патріархату та ректор ЛДС. Цього ж дня октет співав у соборі Нотр Дам на урочистій Месі на честь 80-літнього ювілею домініканських місій на Сході, яку транслювало в прямому ефірі Католицьке телебачення Франції.

Перебуваючи в Парижі, колядували для маронітського архиєпископа та його спільноти священиків і семінаристів; відтак завітали з колядкою до Архиєпископа Йова Кечі, Екзарха Російської Православної Церкви (під юрисдикцією Константинопольського Патріархату) у його резиденції.

У наступні дні відвідали музей східних місій у Парижі, були в семінарії, у Католицькому Університеті Парижа, молилися з єрусалимською спільнотою, яка є унікальною, тому що обряд служіння є синтезом латинського та візантійського.

На завершення подорожі співали на сцені Паризького національного оперного театру кант про Почаївську Божу Матір «Ой, зійшла зоря».

Департамент інформації УГКЦ