Сенат штату Іллінойс затвердив аборт «фундаментальним правом» людини
  • Втр, 04/06/2019 - 14:17

Сенат американського штату Іллінойс затвердив законопроект щодо абортів, в якому аборт називається «фундаментальним правом» та усуваються обмеження для абортативних клінік та лікарів.

Під час голосування у Сенаті законопроект підтримали 34 депутати, 20 проголосували «проти».

Тепер законопроект повинен підписати губернатор Дж.Б. Прітцкер, котрий раніше натякав, що підпише його.

Кардинал Блейз Купіч з Чікаґо зазначив, що голосування «є сумним моментом в історії Штату». У заяві від 1 червня він сказав, що місцева Церква продовжуватиме служити жінкам у потребі і підтримуватиме їх усіляким можливим чином, щоб вони ніколи не відчували, що аборт є для них єдиним вибором.

Відповідно до законопроекту, будуть усунені різні обмеження, які раніше застосовувались в абортативних клініках. Для прикладу, тепер не буде необхідності очікувати певний період часу для отримання процедури, не потрібно буде батьківської згоди; також не передбачається захисту совісті для персоналу, який відмовлятиметься провести аборт; на додачу, проводити аборти зможуть не лише лікарі.

Як інформує Catholic Herald, критики законопроекту назвали його «найбільш екстремальним» абортативним законодавством в країні.

26 травня шестеро єпископів з Іллінойсу засудили поспіх прийняти таке законодавство, не опублікувавши заздалегідь повний його текст та не провівши громадських слухань.