Сенсаційна знахідка: близько Ашдода виявлена мозаїка грузинської церкви VI століття
  • Птн, 24/11/2017 - 22:41

Під час розкопок в районі Тель Ашдод-Ям командою археологів під керівництвом доктора наук Олександра Фанталкіна з Тель-Авівського університету, які співпрацюють з археологами з Лейпцігського університету під керівництвом професора Анжеліка Берліонг, була виявлена мозаїчна підлога зруйнованої грузинської церкви (або монастиря), яка була побудована в VI столітті.

Унікальність знахідки в тому, що, судячи зі знайдених написів на грецькій мові, ця церква була побудована грузинськими християнами - на що вказує використовувана в написах особлива система літочислення, яку використовували в древній Грузії.

В одному з написів згадується єпископ Прокопій, засновник церкви. Крім того, написана дата: "Третя індикція 292 року". Що, на думку вчених, вказує, відповідно до давньогрузинського літочислення, на дату побудови - 539 рік.

Доктор Фанталкін особливо відзначив той факт, що в самій Грузії є підтвердження використання цієї системи літочислення, починаючи з IX століття. Сенсаційна знахідка на ізраїльському узбережжі Середземного моря дозволяє припустити, що та ж система використовувалася грузинами, щонайменше, з VI століття.

За версією археологів, знайдена мозаїка прикрашала підлогу церкви послідовників Петра Івера - єпископа міста Маюми (близько Гази) і засновника першого грузинського монастиря у Вифлеємі, який помер в 491 році у віці 80 років в Явне. Свої останні роки проповідник Петро провів в районі Ашдода.

Олександр Фанталкін зазначає, що відомі сліди древніх грузинських монастирів і церков в районі Єрусалиму, але на узбережжі Середземного моря ніколи раніше їх не знаходили.

Розкопки в районі Тель Ашдод-Ям, на південній околиці Ашдода, почалися в 2013 році. У серпні 2013 року на Акрополісі були знайдені сліди ашдодського порту, побудованого филистимлянами в VIII-VII століттях до Р.Х. Цій темі чотири роки тому було присвячено безліч публікацій в ізраїльських ЗМІ.

У 2017 році, як розповів доктор Фанталкін, було прийнято рішення розвідати нижню частину міста, де очікувалося виявити руїни візантійсько-римського періоду, які стосуються портового міста Азотос Параліос. Сліди древнього міста засипані піском, але було відомо, що між віллами ще 30 років тому
помітили фрагменти мозаїки, а тому будівництво на цій ділянці не велося. Саме тут була в ході розкопок знайдена мозаїчна підлога древньої грузинської церкви.

На думку археологів, продовження розкопок в районі Тель Ашдод-Ям обіцяє ще чимало унікальних знахідок.