Сербська влада вважає католицького блаженного військовим злочинцем
  • Нед, 26/06/2016 - 14:26

Після виставки в Європарламенті, присвяченої блаженному священномученику Загребському Архиєпископу кардиналу Алойзу Степінцу, Республіка Сербія відкликала голову своєї місії при ЄС Душка Лопандічя. Цей акт Міністерство зовнішніх справ Сербії пояснило тим, що Сербія вважає Степінца військовим злочинцем, який справедливо засуджений судом комуністичної Югославії, інформує Хорватська радіо-телевізія HRT.

Хорватське міністерство зовнішніх справ гостро зреагувала на напади Сербії, зазначивши, що така поведінка сусідньої країни є виразом комуністичної та націоналістичної риторики, а також перекрученням фактів, що не відповідає задекларованій політиці наближення Сербії до ЄС.

Довідка:

Блаженний священномученик Алойзій Степінац, був засуджений судом комуністичної Югославії за начебто співпрацю з фашистами. Історичні факти свідчать про протилежне: Степінац гостро виступав проти переслідування в так званій Незалежній Державі Хорватії (NDH) євреїв, сербів та циган, переховував євреї, докладав сил для порятунку кожного кого переслідував фашистський режим NDH, за що таємна поліція NDH зробила кілька спроб вбивства кардинала Степінца. 

Прийшовши до влади у Югославії, комуністи намагалися змусити Степінца відколоти Католицьку Церкву в Югославії від Риму. Коли блаженний відмовився, комуністи влаштували монтований процес проти нього на шталт монтованих процесів в СССР проти єрархії УГКЦ. 

Захід ніколи не визнав ні сам процес над Степінцем і його вирок. У часі беатифікаціного процесу стосовно Степінца було доведено, що югославські комуністи в кінцевому результаті отруїли блаженного священномученика.

Сербія та Сербська православна церква не визнають історичних реалій стосовно Степінца та тримають комуністичної пропаганди стосовно його особи і діяльності.