Серед країн, де нема війни, в Мексиці найбільше убивств у світі – Апостольський Нунцій
  • Чтв, 12/10/2017 - 12:47

«Серед країн, які живуть без війни, в Мексиці гине найбільше людей у світі», – розповів Апостольський Нунцій у Мексиці архієпископ Франко Коппола. Спалах насильства зумовлений доступом суспільства до зброї та слабкістю держави. Архієпископ також зазначив, що для розв'язання цієї ситуації, яка заторкнула й Католицьку Церкву, необхідно зміцнити соціальну структуру й поновити присутність держави в деяких регіонах, щоб гарантувати безпеку мешканців.

«Організована злочинність використовує знецінення суспільства, почуття самотності й відсутність держави. Тож для того, щоб виграти цю боротьбу, має бути зміцнена соціальна структура», – сказав архієпископ Коппола.

Нунцій підкреслив, що поки організована злочинність знаходить союзників у складі уряду, вона почувається нездоланною: саме тому перемога в цій боротьбі вимагає відповідальних людей у державних установах, чого можна досягти тільки через єдність усіх мексиканців. «Звісно, якщо політики бояться і не чинять спротиву, вони не зможуть перемогти злочинність. Але якщо ми беремо на себе провідну роль і вибираємо відповідальних людей, які не піддаються корупції, то можна перемогти. Цю битву можна виграти лише разом. Ось секрет: бути разом. На жаль, люди помирають насильницькою смертю, бо вони ізольовані, залишаються самотніми».

Архієпископ Коппола наприкінці свого першого року служіння в мексиканській Нунціатурі вказав, що країна має великі можливості, але є сумні соціальні парадокси: «Неможливо пояснити, як у такій багатій країні що чотири дні одна особа вмирає з голоду, а через насилля гине багато людей».

Монсеньйор Коппола також розповів про те, що його вразило: 80% населення Мексики – католики, але в політичній та соціальній сфері немає віри й відданості. «На політичному рівні – серед тих, хто має професійно прагнути до реалізації загального блага, – католиків дуже мало, майже неможливо знайти когось, немає представницької групи. Політик мусить бути лідером, який має своє бачення й намагається щось зробити на користь людей. На жаль багато політиків підтримують і висловлюють погляди, популярні в соцмережах, а не керуються інтересами своїх громадян» – підсумував Апостольський Нунцій.