Сестра Климентія Луків: «Фільм «Католицизм: мандрівка до серця віри» повинен побачити кожен!»
  • Втр, 17/01/2023 - 20:42

На телеканалі Суспільне Культура 21 січня розпочинається трансляція 10-серійного фільму «Католицизм: мандрівка до серця віри». Показ кінострічки відбуватиметься щосуботи об 11:50. Переглядати кіно можна буде також у застосунку «Дія».

― Я мала нагоду побачити частинку цього фільму у 2016 році. Пригадую, як сильно тоді захотіла, щоб його подивилося якомога більше людей. Розпочалося все з мого листа до автора фільму єпископа Роберта Баррона, в якому розповіла про свій задум ― розповсюдити цю стрічку між християнами в Україні. Коли отримала позитивну відповідь, постало завдання знайти засоби для реалізації проєкту. У 2018 році, на свято Вознесіння я отримала відповідь від пана Богдан Батруха, режисера, продюсера і кіноексперта, засновника кінодистриб’юторської компанії B&H Film Distribution власника студії дубляжу в Києві, що він згоден працювати над дубляжем фільму за власні кошти. Це було справжнє Боже чудо, ― розповіла сестра Климентія.

Вихід десятисерійної стрічки «Католицизм: мандрівка до серця віри» сколихнув увесь християнський світ. Ті, хто переглядав фільм, переконані ― його повинен побачити кожен вірний. Окрім релігійної складової, стрічка наповнена цікавими фактами про різні визначні місця, адже зйомки відбувалися на 5 континентах, у 15 країнах, на 50 локаціях. Жоден кадр, жодна ікона, жоден елемент фільму не є випадковим. Усе — продумане і несе інформаційне наповнення.

― Для мене надзвичайно важливою і цінною є підтримка сестер з мого Згромадження Святого Йосафата, владики Венедикта, з яким тривалий час працювали в Патріаршій Літургійній комісії. Коли отримали перші листи зі США, то передовсім попросили благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря ― для нас воно дуже цінне,― додала сестра Климентія.

Першим етапом роботи був переклад книги, після якого працювали над дубляжем фільму та опрацьовували спеціальний робочий зошит.

― Ми звіряли, щоб усе було в одному стилі. Вважаю, що цей проєкт ― феноменальний і об’єднав католиків із усього світу. Тому хочемо не просто показувати фільм, а допомагати поглиблювати віру. Ми розпізнаємо, як нас провадить Господь у цьому проєкті, ― пояснила координаторка проєкту в Україні.

Сестра Климентія переконана: щоб заглибитися в розуміння сутності католицизму, лише фільму чи лише книги ― недостатньо. Тому, організовуючи переклад стрічки, виношувала ідею перекладу й навчальної програми, щоб охочі могли крок за кроком відкривати для себе суть католицизму і цілісно зрозуміти його цінність.

― Це не просто фільм, книжка чи навчальний курс, а масштабний євангелізаційно-просвітницький проєкт, який заторкує історію, культуру, мистецтво та літературу. Навчальний курс розрахований на тих, хто прагне поглибити свою віру в Бога і зрозуміти, в кого вірять католики. Тож наш проєкт ― це різнобічне збагачення через книгу або аудіокнигу, фільм і навчальну програму (робочий зошит, посібник і словничком термінів). Десять серій кінострічки, кожна з яких триває по 50 хвилин, це можливість доповнити прочитану інформацію візуальним змістом, ― пояснила сестра Климентія. ― Ідея цього курсу полягає в тому, щоб перед тим, як дивитися ту чи іншу серію кіно, опрацьовувати відповідну тему за зошитом. Важливо також обговорювати конкретні питання, а не просто ділитися враженнями.

Сестри працюють також над вишколенням модераторів, які зможуть проводити такі навчання на парафіях.

― Для нас цей проєкт дуже цінний, тому крок за кроком виходимо на ширші аудиторії. Ми не можемо бути християнами, доки не полюбимо Бога. А для цього треба Його знати. І ця думка проходить через увесь фільм. Важливо пізнавати Ісуса Христа не лише в історичному контексті, а й у біблійному, адже усі пророцтва збулися саме в Ісусі. Дехто ділився, що складно читати книгу, та якщо хочемо бути експертами, то маємо заглиблювати свої знання. Треба докласти зусилля, щоб стати правдивим християнином, ― пояснила моя співрозмовниця.

Наприкінці листопада минулого року цей фільм в українському перекладі сестри презентували для української громади в Прокатедральному Соборі Святої Софії в серці Італії ― Римі.

Також медіапроєкт «Католицизм: мандрівка до серця віри» монахині Згромадження Святого Йосафата сестра Климентія Луків і сестра Тереза Прус презентували в Апостольському екзархаті для українців візантійського обряду в Італії Апостольському Екзархові владиці Діонісію Ляховичу.

― Будучи в Римі ми зокрема зустрілися з Апостольським Екзархом владикою Діонісієм Ляховичем і розповіли про цей євангелізаційний проєкт. Єпископ зацікавився нашою працею і подякував за таку місійну діяльність. Ми від владики отримали в подарунок книгу проповідей «І Слово Тілом стало». Також мали цікаву зустріч з українською громадою. Окрім цього побували в кількох місцях, які відображені в цьому фільмі. Надалі теж плануємо розповідати про «Католицизм» нашим землякам в інших країнах. Взагалі мрію побувати на всіх локаціях, які відображені в кінострічці, ― додала сестра Климентія.

Запрошуємо до перегляду фільму. А також заохочуємо проходження навчального курсу.

За деталями звертайтеся за телефоном +38097 903 29 49 сестра Климентія Луків.

Спілкувалася Наталія Павлишин