Сестра Папи: «Він – революція для Європи»
  • Птн, 02/08/2013 - 15:27

Папа Франциск надасть нового обличчя Церкві, вважає його молодша сестра Марія Елена Берґольйо. «Це революціонер для Європи й для світу», – сказала 64-річна аргентинка у розмові з німецьким журналістом Міхаелем Хасеманном, який представив 1 серпня в Мюнхені свою нову книжку «Папа Франциск. Спадок Бенедикта XVI і майбутнє Церкви».

«Хто хоче змін – має насамперед сам змінитися, а цей процес може відбуватися повільно», – застерегла сестра Святішого Отця. На її думку, Папа прагне «Церкви, яка позбудеться своїх матеріальних багатств і привілеїв; Церкви, пастирі якої не ізолюватимуться, але “відчуватимуть своїх овець”», не ставитимуть себе понад вірних і не уникатимуть контакту з людьми, але житимуть серед них і служитимуть їм». Тому, підкреслила Марія Елена, Папа Франциск «відмовився від червоних черевиків, які для нього є символом царювання».

Далі вона сказала, що останнім часом брат дзвонив їй «так часто, як це було можливе». Вона ж сама до нього не телефонує. «Я не знаю, коли він матиме для мене вільну хвилину; не знаю і не хочу знати, що він робить, бо просто не бажаю йому перешкоджати». Темою розмов сестри з братом ніколи не є його праця чи плани. «Ми розмовляємо тільки про сімейні справи».

Марія Елена мешкає зі своєю сім’єю в Ітузінго, у передмісті Буенос-Айреса. Вона розповіла: перед виїздом на конклав «він геть не думав про таку можливість», що може стати Папою. Сам Берґольйо був за обрання одного з чотирьох францисканських кардиналів.

Водночас жінка визнала, що в неї «були труднощі» з попередником її брата, і що це була неправильна оцінка. «У нас не все було добре з ним», – сказала вона, додаючи, що знадобилося багато часу, аби відкрити для себе Папу Бенедикта і його велике внутрішнє багатство. Марія Елена високо цінує той факт, що Папа Рацінгер «почав розкривати проблеми і скандали Церкви». Вона підкреслила, що для зречення з найвищого уряду в Церкві потрібні велика покора і серйозне ставлення. «На щастя, щораз то більше людей усвідомлюють, що то був великий Папа і незвичайна людина, яка проявила велику відвагу з усіх поглядів», – сказала сестра Папи Франциска.

Про існування її та інших членів родини Берґольйо світ довідався з аргентинських медіа незабаром після обрання архиєпископа Буенос-Айреса на Папу. В інтерв’ю для головного щоденного видання країни «La Nación» родичі говорили про почуття неправдоподібності, неймовірності, яке прийшло до них на звістку про рішення кардиналів, згромаджених у Сикстинській капелі.

Сама Марія Елена після виборів зазначила, що «тепер треба багато молитися за нього, ми бо живемо у складному світі, коли Церква переживає важкі хвилини і неустанно потребує Бога». При цьому вона визнала, що її особиста позиція (бунт проти обрання брата на Папу) є «егоїстичною», оскільки випливає з почуттів до рідного брата. Вона бо знає, що на нього тепер чекає «титанічна праця заради Церкви, яка існує у світі, перевернутому з ніг на голову».

Син Марії Елени, Хосе Берґольйо, сказав журналістам, що був тоді на роботі, а за перебігом конклаву слідкував по інтернету. На звістку про обрання Папи одразу ж пішов до матері, яка – зазначив Хосе – зараз є єдиною найближчою людиною для Святішого Отця, бо його брати Альберто Гораціо, Оскар Адріан і сестра Марта Регіна вже відійшли з цього світу.

У нашого Папи ще є кузени, це Х’юґо Берґольйо і повний тезко Папи – Хорхе Маріо Берґольйо.

Джерело: CREDO