Сестри Служебниці розпочали святкування 125-літнього ювілею Згромадження
  • Птн, 26/08/2016 - 12:04

До Львова прибули Сестри Служебниці з Бразилії, Канади, США, Австралії, Італії, Польщі, Словаччини, Сербії, Казахстану, щоб взяти участь у відкритті ювілейних святкувань 125-ліття від заснування Згромадження.

25 серпня 2016 року сестри вирушили до Червонограду, колишнього Кристинополя, який був важливим осередком Згромадження. На подвір’ї храму св. Юрія чисельно зібралися вірні та духовенство Сокальсько-Жовківської єпархії, щоб молитися разом із сестрами. Провінційна Настоятелька с. Боніфатія Дяків привітала Владику Михаїла (Колтуна), Єпарха Сокальсько-Жовківського, який прибув, щоб очолити подячну Божественну Літургію. «Оцією спільною молитвою перед Чудотворною іконою Кристинопільської Богородиці дякуймо Богові за дар 125-літнього служіння та просімо Його благословення для нашого Згромадження по всьому світі», - наголосила с. Боніфатія.

У своїй проповіді Владика Михаїл поділився роздумами про завдання християнина сьогодні, яке полягає у відданому служінні ближнім, навіть ворогам, як це здійснила у своєму молодому житті Блаженна Тарсикія.

Після Божественної Літургії з привітальним словом звернулася Генеральна Настоятелька с. Тереза Слота. Мати Генеральна представила коротку історію Кристинопільського монастиря, яка сягає 1894 року, і склала особливу подяку Отцям Василіянам за духовну і матеріальну опіку. Саме в Кристинопольському монастирі був новіціят, де виховувалися молоді сестри, які після духовної формації, мов ластівки, відлітали на нові місії, щоб підносити народ і виховувати його серце. Саме в Кристинополі Господь прийняв цілопальну жертву Блаженної Тарсикії, яка у 1944 році загинула від кулі радянського солдата.

«Сьогодні в Кристинопільській святині ми складаємо свої молитви до стіп Небесної Заступниці, дякуючи Богові за 125-літній шлях нашого Згромадження та прохаючи Божого благословення на майбутнє», - наголосила Мати Тереза.

Після Літургії молитовна процесія вирушила до місця, де колись був новіціятський дім Сестер Служебниць. На місці, де загинула Преподобномучениця Тарсикія, стараннями Сестер Служебниць та міської влади зведено чудовий пам’ятник, який Владика Михаїл торжественно посвятив.

Присутня на святі с. Дарія Градюк поділялася цікавими спогадами про Блаженну Тарсикію, з якою вона жила у Кристинопільському новіціятському домі у 1942-1944 роках.

З нагоди посвячення пам’ятника Блаженній Мучениці Тарсикії с. Боніфатія вручила подячні грамоти усім, хто спричинився до його встановлення.

 «У теперішній такий тривожний і болючий час для нашої батьківщини, молімося через заступництво Блаженної Тарсикії, щоб припинилося кровопролиття і запанував мир у нашій країні. Дай Боже, щоб у майбутньому це місце стало місцем паломництва, та щоб її постать промовляла до нашої молоді, запрошуючи не жаліти свого життя для Христа!», - підкреслила у своїй промові Провінційна Настоятелька. 

Також сестри мали нагоду поїхати до Жужелян, де1892 року був заснований перший дім Згромадження. У храмі Воскресіння Христового сестри молилися Молебень до Блаженної Йосафати, першої Служебниці, а також побували на могилі Слуги Божого о. Кирила Селецького, співзасновника Згромадження і довголітнього парха Жужелян.