Сестри василіанки з хорватської Провінції відсвяткували 20 років перебування і служіння у Києві
  • Пон, 23/09/2013 - 18:09

20-22 вересня 2013 року сестри василіанки Провінції святого архистратига Михаїла з осідком в Осієку (Хорватія) відзначили 20 років перебування та місійного служіння в Києві.
 

Святкування розпочалися в парафії Святого Миколи Доброго на Подолі, де працюють сестри. На початку по-батьківськи тепло сестер привітав Блаженніший Любомир Гузар, який відзначив важливу роль хорватської провінції в розвитку Церкви під час і після її виходу з підпілля та особливо наголосив, що василіанки з Хорватії були першими черницями, які прийшли на київські гори, щоб віддано служити Богові й людям. Після цього були вечірні чування. Зі словом роздумів про християнське і монаше покликання до присутніх звернувся о. Пантелеймон Саламаха, протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, ЧСВВ.

На свято Різдва Богородиці, 21 вересня, у храмі Миколи Доброго після Божественної Літургії, яку очолив о. Пантелеймон Саламаха у співслужінні з іншими священиками, відбулася культурно-мистецька програма. Міні-вистава «Божі стежки незбагненні» у талановитому виконанні парафіяльної молоді представила присутнім цікаву історію монашого покликання. Окрасою програми став Подільський хор, який торкнувся сердець усіх присутніх духовними піснями.

Завершальним акордом святкувань 22 вересня стала Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового. У проповіді владика Йосиф наголосив, що служіння сестер стало наріжним каменем для вірних Київської Церкви і що вони ще 20 років тому розпочали разом із вірними будувати Собор.

Зі словом привітання до присутніх звернулися м. Дія Стасюк, архимандриня сестер ЧСВВ, та заступниця протоігумені Провінції святого архистратига Михаїла с. Анастазія Пітка, ЧСВВ. На святі, крім сестер василіанок з Хорватії та України, були представники інших монаших чинів і згромаджень та численні вірні.

Після Літургії відбувся святковий концерт за участю хору Патріаршого собору, Вокального ансамблю старовинної музики «Алітеа», Вишгородського міського хору «Коралі» та ансамблю солістів «Благовість».

Учасники святкувань висловили побажання, щоб цей маленький ювілей додав сестрам василіанкам з Хорватії відваги і натхнення та став для них новим початком у їхньому місійному служінні в Києві та всій Київській архиєпархії.

 

Прес-служба сестер хорватської провінції

Джерело: http://news.ugcc.org.ua