«Сформовані та зрілі миряни готові творити великі зміни в державі та в Церкві», – о. Василь Білаш про ІІІ З’їзд мирян у Києві
  • Птн, 02/11/2018 - 09:15

Духовенство – серце Церкви, а миряни – її основа. Саме за такою «формулою» може існувати наша духовна святиня, адже в такий спосіб проявляється символ нашої єдності. Департамент інформації УГКЦ неодноразово повідомляв, що 3-4 листопада в Києві, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ та Міжнародному виставковому центрі, відбудеться ІІІ Всеукраїнський з’їзд мирян «Покликання до святості сьогодні», у рамках якого вперше пройде форум «Відкриті двері УГКЦ». Про значення цієї події, а також про вияв святості в сучасному суспільстві розповів нам голова Комісії у справах мирян УГКЦ о. Василь Білаш.

«ВІДВІДУВАЧІ ЗМОЖУТЬ ПОБАЧИТИ НАШУ ЦЕРКВУ ЯК ЖИВУ
І ДІЯЛЬНУ ІНСТИТУЦІЮ, ЯКА В СУСПІЛЬСВІ Є

«ЗАКВАСКОЮ ДЛЯ ДОБРИХ ЗМІН»

- Отче Василю, розкажіть, будь ласка, у чому полягає ключова ідея ІІІ Всеукраїнського з’їзду мирян та форуму «Відкриті двері УГКЦ»?

- ІІІ Всеукраїнський з’їзд мирян – це довгоочікувана подія для Української Греко-Католицької Церкви. Адже ІІ З’їзд мирян відбувся аж у 2008 році, а у 2013 році ми організували з’їзд духівників і лідерів мирянських спільнот. Саме тому для життя мирян і мирянських спільнот ця подія є важливою, бо це прекрасна нагода спільно зібратися, щоб подивитися на пройдений шлях, який вдалося подолати за цей період і можливість накреслити нові перспективи для розвитку.

З’їзд складається з двох частин. Спочатку (3 листопада) ми працюватимемо в робочих сесіях, а наступного дня (4 листопада) захід переходить у форум «Відкриті двері УГКЦ».

На цю подію особливо є запрошені кияни, які зможуть побачити нашу Церкву як живу і діяльну інституцію, яка в суспільстві є «закваскою» для добрих змін. Адже Церква завжди є рушієм позитивних змін і відродження нашої держави також почалося із виходу з підпілля УГКЦ.

 

«ЛЮДИ МАЮТЬ ОБ’ЄДНУВАТИСЯ, ЩОБ РОЗВИВАТИ
ЦЕРКВУ І НАШ НАРОД
»

- Які основні «екстракти» організатори підготували для відвідувачів, гостей?

- Сформовані та зрілі миряни готові творити великі зміни в державі та в Церкві. Як нам тепер зробити формацію системною? Важливо, щоб вона здійснювалася не лише для дітей і молоді. Важливо, щоб людина впродовж свого життя знайшла шлях до Бога. Це буде одна з найважливіших тем.

Люди мають об’єднуватися, щоб розвивати Церкву і наш народ, бо це виходить із мети стратегії УГКЦ «Жива парафія — місце зустрічі з живим Христом», тобто ту візію, яку мав світлої пам’яті Блаженніший Любомир (Гузар), — «Святість об’єднаного Божого люду». Для того щоб люд був святий і Божий, він мусить пройти шлях очищення від гріха, а також пізнання Бога, у навчання, вихованні та освяченні через Святі Тайни. Адже коли людина є справді в  спілкуванні з Богом і готова виконувати Його волю, тоді вона здатна до апостоляту – служіння.

 

«ФОРУМ «ВІДКРИТІ ДВЕРІ УГКЦ» ОБ’ЄДНУЄ ЧИМАЛО ІНСТИТУЦІЙ
І СПІЛЬНОТ НАШОЇ ЦЕРКВИ
»

- У чому проявляється унікальність та актуальність цих заходів?

- Форум «Відкриті двері УГКЦ», який присвячений пам’яті Блаженнішого Любомира, вперше відбудеться у Києві. Ця подія об’єднує чимало інституцій і спільнот нашої Церкви, які ми маємо можливість презентувати киянам, зокрема це мирянські спільноти та організації. Адже миряни – це 99,9 відсотка УГКЦ.

Цей форум для киян – чудова нагода побачити нашу Церкву не закриту в храмах, а живу і діяльну в суспільстві, в якій капелани й миряни є зрілими та активними: вони йдуть дорогою до святості, роблять діла милосердя, а також працюють з хворими, немічними, з переселенцями, з сиротами, з неповносправними…

Варто додати, що в перший день заходу ми чекаємо на 220 делегатів із різних єпархій та екзархатів нашої Церкви в Україні. А у другий день події ми очікуємо саме презентацій від більш як тридцяти церковних інституцій, організацій та спільнот нашої Церкви, з якими можуть ознайомитися кияни та гості.

Загалом було б добре, якщо б такі форуми проводилися в столиці кожного року або бодай через рік для того, щоб об’єднувати всіх вірних нашої Церкви, які матимуть можливість презентувати та обмінюватися добрими ідеями, думками та досвідом. Адже вже на цьому заході відбуватимуться шість панельних дискусій, на яких обговорюватимуть важливі питання щодо життя Церкви, наприклад питання освіти й виховання, Церква і медіа, питання суспільні, соціальні, моральні, економічні та багато інших.

Ми заохочуємо до співпраці мирянські організації та інші комісії, які долучаються в рамках своєї компетенції. Наприклад, спільнота «Покоління Любомира», яка є молодою і новоствореною при Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві, відгукнулася нам допомогти та її члени навіть зголосилися бути волонтерами. Тож ми запрошуємо всіх до співпраці в Божому винограднику. Вхід є вільним.

 

«ЛЮДЯМ СВЯТІСТЬ ЗДАЄТЬСЯ НЕДОСЯЖНОЮ»

- Як людина сприймає поняття «святості» в сучасному суспільстві з його викликами й завданнями?

- Ми стараємося поширювати серед наших мирян тему «Покликання до святості сьогодні», яка є неординарною, адже людям святість здається недосяжною. Ми прагнемо у матеріалах З’їзду висвітлити різні аспекти святості, наприклад моральний, біблійний, літургійний, патристичний та інші.

Зокрема для себе я відкрив надзвичайно багато цікавих речей впродовж приготування до з’їзду. Слід зауважити: ми нерідко боїмося поняття «святість», бо вважаємо, що це щось недосяжне (важкодоступне). Однак Ісус закликає нас не боятися бути святими сьогодні (зараз), бо ми можемо щось змінити на краще. Ба більше, ми здатні відповісти Богові як Пречиста Діва Марія: «Так!»

 

Розмовляла Оксана Войтко,
Департамент інформації УГКЦ