Ще дві групи в'язничних капеланів пройшли фахове навчання
  • Суб, 25/06/2016 - 10:48

24 червня 2016 року пройшли заключні виклади і вручення сертифікатів в’язничним капеланам, які завершили курс для здобуття необхідного рівня компетентності у пенітенціарній справі. Навчання відбувалося в Інституті Кримінально-виконавчої служби у Києві й у Білоцерківському училищі професійної підготовки персоналу ДКВС України. З 21 до 24 червня на другу ротацію душпастирської підготовки з'їхалися близько 50 капеланів різних конфесій

Програма навчального курсу пенітенціарних капеланів була сформована й узгоджена, відповідно до п. 3, Статті 128-1 Кримінально-виконавчого кодексу України "Організація душпастирської опіки засуджених", в результаті спільної наради представників навчальних закладів Державної Кримінально-виконавчої служби України (ДКВС) і Душпастирської ради при ДКВС у лютому – березні 2016 року. Курс обіймає три модулі компетентності:

  • правовий
  • режимний
  • душпастирський

     

Після викладу дисциплін капелани пройшли тестування рівня засвоєння матеріалу. Серед них 5-ро - представники Пенітенціарного душпастирства Української Греко-Католицької Церкви. Дві монахині - сестра Софія Дереш, Згромадження Непорочного Серця Марії Фатімської  (УВП №16 Кіровоград) і сестра Василія Гальцова, Чину Святого Василія Великого (Київський слідчий ізолятор). Також ієрей Ігор Гріщенко (Білоцерківська виправна колонія № 35), піддиякон Микола Паламарчук (Дніпропетровськ) і протоієрей Костянтин Пантелей (Київський слідчий ізолятор, Бучанська виправна колонія 85).

"Братня атмосфера, яку відчувають капелани міжконфесійної групи, обіцяє переміну в'язничного середовища" - ділиться брат Миколай, капелан з багатолітнім досвідом. Служіння духовенства в пенітенціарних установах надихає персонал і цілковито перемінює мікро-клімат відносин серед людей. Це рівно стосується як ув’язнених, так і службовців. На тлі професійної деформації й вигорання, притаманних пенітенціарній службі, душпастирський супровід персоналу дає можливість шляхетного відновлення працівників кримінально-виконавчої сфери і, як наслідок, їх більш витривалого й корисного служіння.

Християнські Церкви мають тривалу і безперервну традицію пенітенціарного служіння. Нині спеціально підготовлені представники релігійних конфесій співпрацюють з державою на засадах соціального партнерства у зціленні причин і наслідків злочинності.

Пенітенціарна ідея, що лежить в основі тюремного служіння, сприяє примиренню та інтеграції громадян, покараних за кримінальні злочини. Аби систему покарань перетворити на пенітенціарну, необхідно послідовного впровадження більш відкритої для суспільства системи. У реформуванні кримінально-виконавчої служби – велика роль закону про капеланство, який поетапно впроваджується. Триває праця над законодавчим врегулюванням.