Ще одне покоління і у Франції вже не буде євреїв
  • Чтв, 23/01/2020 - 10:41

Франція досі є країною з найбільшою єврейською громадою в Європі. Однак сьогодні антисемітизм настільки сильний, що «якщо нічого не зміниться, достатньо лише одного покоління і у Франції вже не буде євреїв», – попереджає Френсіс Каліфат, голова Представницької ради єврейських установ у Франції (CRIF). На його думку, сьогодні у Франції немає жодного єврея, який би не розглядав можливість виїзду з країни.

Обширну доповідь на тему антисемітизму опублікувала католицька газета «La Croix». З неї виникає, що широка громадськість досить позитивно ставиться до єврейської громади. 91% респондентів трактує євреїв на рівні з іншими французами. Сьогодні головною загрозою для євреїв у Франції є арабсько-мусульманські середовища. Ворожість щодо Ізраїлю та євреїв є одним з головних елементів, навколо яких молоді покоління мусульман формують свою ідентичність – вважає проф. Мехді Гурґейт. За останнє десятиліття єврейська громада кілька разів ставала жертвою терактів. Кожен з них став каталізатором, що спричинив цілу низку атак. Наприклад, після нападу на єврейську школу в Тулузі в 2012 році за 10 днів зафіксували аж 90 випадків антисемітської агресії. Ми знаємо, що перебуваємо під прицілом, боїмося за своїх дітей, – каже Марк Кнобель, директор єврейських досліджень CRIF.

Останніми роками багатьом єврейським сім'ям довелося переїхати з районів чи міст, де спостерігався значний приплив мусульманських громад. Вони також забирають своїх дітей із державних шкіл і записують їх до єврейських чи приватних, католицьких чи світських шкіл. Газета «La Croix» нагадує, що проблема не нова. Уже в 2002 році з’явилася книга, яка застерігає від ідеологічного привласнення певних галузей освіти мусульманськими середовищами. Уже тоді були школи, де неможливо було вчити про Шоа. 20 років тому цю проблему недооцінили. Ліві середовища поблажливо трактували позицію молодих мусульман, розглядаючи їх як жертв суспільства та постколоніалізму.

Доповідь газети «La Croix» визнає, що антисемітизм присутній у Франції також в інших середовищах, таких як крайні праві та крайні ліві. Ельзас – це регіон, де часто відбувається осквернення єврейських кладовищ. На думку авторів звіту, це пов’язано з упливами, які походять з сусідньої Німеччини, а також з факту, що Ельзас, включений до Третього Рейху під час війни, зазнав сильної нацистської пропаганди. Однак, на відміну від Німеччини, неонацизм тут є маргінальним явищем. За підрахунками, у Франції є близько 300 неонацистів, тоді як з іншого боку Рейну – аж 25 000. У Німеччині саме ці середовища відповідають за 90% усіх актів антисемітизму.

Антисемітизм у лівих середовищах зумовлений насамперед ворожістю до Ізраїлю та підтримкою палестинських прагнень. Це проявляється у прощенні мусульманського антисемітизму, а в крайніх випадках – і в нігілізмі, враховуючи, що саме досвід винищення спонукав євреїв до відбудови власної держави.

Доповідь газети «La Croix» наголошує, що завдяки розвитку Інтернету та соціальних медіа різні форми антисемітизму взаємодіють між собою. Вони обґрунтовують і підкріплюють одна одну, що лише посилює почуття небезпеки серед євреїв.