Що це було? Різдво?
  • Втр, 10/01/2017 - 15:11

Різдво вже за плечима! Хтось зітхне з полегшенням і погладить живіт, який виріс за ці кілька днів, хтось із жалем, бо родина роз’їхалась, а хтось навіть не помітив що воно вже минулось. Хтось став ближчим із Творцем, а хтось навпаки віддалився завдяки пиятиці і обжерству.

Але на цьому все не завершується. Будуть ще Василія (Старий-Новий рік), Йордан або Водохрестя. Ще будуть ходити сівачі, які згідно з поганською традицією засівають пшеницею і бажають кращої долі і плідності в Новому Році. Щедрівники, які також продовжують зовсім нехристиянську традицію, адже у більшості наших щедрівок відсутня будь яка християнська тема , а у більшості взагалі Христос не згадується.

Цикл Різдвяних свят ще не завершний. Наш нарід вже, як святкує, то святкує. В декого, ще є час змінитись, в кращу сторону, або навпаки продовжувати обжиратись і напиватись. Хоча мені здається, що Ісусові зовсім не до вподоби п’яне горлаюче колядки бидло. Це ж все таки Його День Народження, Його Хрещення. Тим більше, що Він прийшов на цей світ, щоб нас рятувати від гріха і смерті, а більша частина із людей його зустрічає випивкою і жировиском.

Цікаво те, що теперішні люди не дуже так вже і сильно відрізняються від тих, що жили 2017 років тому. Для більшості Різдво навіть не асоціюється із тим, що до нас завітав Спаситель, що прийшов на землю сам Бог, Який ціною власного життя викупив нас із диявольської неволі.

Різдво для більшості – це дідух, ялинка, купа гірлянд, алкоголю, їдла, а ну і так вже складається традиція - Переховування від колядників ("Гасіт світло! Колядники йдут")! А більшість із тих "Світлогасників" кричат про високоморальність і високодуховність і плекання наших традицій. Це все було б смішно, якби не було сумно. Я не хочу когось образити, але чи не варто нарешті задуматись над дійсною причиною святкування?!

Дамян Вільчинський