Що Церква каже про лікарів?
  • Нед, 25/09/2016 - 18:53

Це справедливе чи дурне запитання? Поняття медичні працівники існує стільки ж, як і саме людство. В історії ми завжди спостерігали глибоку повагу до медичної професії, але були часи, коли медицина була не дуже ефективною при лікуванні захворювань, але, взагалі кажучи, наука завжди була дуже високу оцінювана. 
За часів ранньої церкви, тобто близько 2000 років тому, медична наука була в кращому випадку дуже хитромудрою, але це дуже цікаво, що деякі з найяскравіших богословів Церкви говорили про лікарів. Я пам’ятаю, що коли я вперше вступив до монастиря 60 років тому, нам казали, щоб слухати лікарів, як би вони були голосом Бога.

Всі батьки церкви, які говорили на цю тему, підкреслювали, що рецепти знайдені в природі або які були створені з природних елементів , а також мистецтво їх створення, всі вони мають своє походження від Бога. Вони є подарунками для людства. Святий Василій сказав: ”Кожен з науковців були дані нам Богом, щоб заповнити те, чого не вистачало в природі, і це, безумовно, стосується медицини ”. Він продовжує: ”Бог дав нам ліки, які забирають те, що в надлишку і дають те, чого не вистачає.

Це дуже цікаво побачити глибоку повагу до природи, про яку було написана майже 2000 років тому. ”Якщо Творець створив землю і так багато рослин, не тільки їстівних, але і неїстивних, це саме тому, що людина потребує не тільки їжі, але і засобів для власного зцілення. Саме тому лікарі анґажують інших для створення ліків для лікування наших недуг”, сказав Святий Теодор. Творець сказав щось, що церква повторює по сьогоднішній день. ”Творець не тільки дав природі засоби , такі як потрібні людині , але і наділив її розумом , дав їй знання, щоб дати їм хороше застосування .” Він продовжує, що ця наука про здоров’я походить безпосередньо від Бога.

Я знаходжу це дуже захоплюючим, що наші предки мали таку глибоку повагу і розуміння землі та природи, а також медицини. Мені також сумно, що тільки в минулому році Папа Франциск був змушенуй нагадати нам, що ми перетворюємо наш світ в смітник без поваги до Богом даного навколишнього середовища. Дозвольте мені на закінчення нагадати ще одну цитату святого з минулого ”це в ім’я Господа, що ми довіряємо себе лікарям, вважаючи, що Він буде впливати на наше зцілення через них”. Схоже, що мої вчителі більше 60 років тому знали, про що вони говорили.

Владика Петро Стасюк