Що має Ватикан до автокефалії православ’я в Україні?
  • Суб, 25/08/2018 - 13:57

24 серпня на Хрещатику відбувся дійсно грандіозний військовий парад з нагоди Дня Незалежності. З одного боку, здавалося б, подія тривіальна, не дивлячись на всю її грандіозність, на різнобій думок стосовно доцільності чи навіть моральності цього дійства.

Проте, з іншого боку, в промові президента на цьому параді прозвучала фраза, яка б мала насторожити католиків України. Говорячи про потребу автокефалії Української православної церкви, президент вимагав, щоб його почули і в Константинополі, і в Москві, і в ….. Ватикані: «Нехай сьогодні нас почують і в Константинополі, і в Москві, і в Ватикані»  (див. «Промова Петра Порошенка з Нагоди Дня Незалежності України», 7:42-7:52).

Здавало б ся, а до чого тут Ватикан? Що має Провід Католицької Церкви до прагнення Петра Порошенка отримати канонічну, з точки зору православ’я, автокефалію православної церкви в Україні? Можливо це обмовка президента у стилі «цинічних бандерів»? Чи може президент Порошенко не зовсім розуміє що Католицька Церква до автокефальності чи канонічності православних церков не має жодного стосунку? Чи може йдеться про його прагнення відірвати католиків від Єдності з Римом? Чіткої відповіді на ці питання нема. І скоріше за все й не буде. Бо після такої заяви президента, кожен католик в Україні мав би з великою обережністю ставитись до політики актуального президента України в конфесійних питаннях.

На жаль, чи на щастя навіть тоді коли б президент дав заспокійливе роз’яснення своїх слів, сумніви все одно залишаться. Тому, на майбутніх президентських виборах кожен католик, який дійсно любить Церкву, перед тим, як проголосувати мав би мати на увазі й цю президентську заяву.  

о. Орест Дмитро Вільчинський