Що нам робити, якщо майбутній Синод Єпископів «набере дивних обертів»? - відповідь кардинала Берка викликала хвилю оплесків
  • Птн, 18/09/2015 - 00:52

В неділю 13 вересня кардинал Реймонд Лео Берк зустрівся з представниками апостольства мирян Сейнт-Льюїса «Кредо католицьких мирян». Промовляючи до більше, ніж 300 присутніх, кардинал говорив про «Істину Христа в подружжі».

Кардинал згадав  духовні, соціальні, доктринальні та канонічні аспекти теперішньої кризи, яка впливає на подружжя і сім’ю у західній культурі, застерігаючи, що ця криза призвела до серйозного замішання і навіть повстання в самій Церкві. Він також наголосив, що у нашому все більше секуляризованій і ворожій культурі, на плечі батьків-католиків падає більший, ніж будь-коли тягар у формуванні своїх дітей, словом і прикладом, таким чином, щоб вони усвідомлювали чим є справжнє християнське подружжя. За його словами, поряд з автентичним і незмінним вченням Церкви, ця здорова сімейна формація стане головним джерелом для проводу дітей і підлітків, як головний засіб, яким батьки зможуть передавати наступним поколінням християнську істину словом і ділом.

Кардинал Берк вкотре висловив свою рішучу незгоду з пропозицією кардинала Каспера допускати до Св. Причастя декотрих розлучених католиків, які живуть в цивільному шлюбі. Його еміненція також зазначив, що можуть виникнути певні проблеми, пов’язані з новою процедурою уневажнення шлюбу, яку 8 вересня оголосив Папа Франциск. Він пояснив, що цей перегляд Кодексу канонічного права, який серед іншого укидає необхідне підтвердження декрету про уневажнення у трибуналі другої інстанції, вимагатиме «дуже обережної інтерпритації та застосування» у світлі тривалої канонічної і доктринальної традиції Церкви.

Кардинал розповів про свій досвід праці в Апостольській Сигнатурі в 1971-1983 роках, коли в США був майже повністю укинутий трибунал другої інстанції підтвердження уневажнення шлюбу. На думку єрарха, американський експеримент у пришвидшенні процесу уневажнення на практиці призвів до серйозної безладності, і його почали сприймати як «католицьке розлучення». І це стало однією з причин, чому в 1983 році у Кодексі було відновлено обов’язковий перегляд справи уневажнення в другій інстанції (його встановив у 1740 р. Бенедикт XIV).

Ще однією точкою, яку наголосив кардинал Берк було те, що сьогодні дуже часто Божий закон щодо подружжя і чистоти представляється просто як «ідеальний» – який дуже часто вимагає рівня героїчних чеснот, яких звичайним християнам важко досягнути. Це, в свою чергу, породжує помилкові ідеї «милосердя», яке б дозволило допускати до таїнств декотрих католиків, які живуть в гріховних ситуаціях, під приводом того, що на даний момент для них неможливо досягнути того «ідеалу» чистоти. Його високопреосвященство наголосив, що навпаки, зрозумілим є вчення Святого Письма і Церкви про те, що Божої надмірної ласки завжди буде достатньо для того, щоб Його діти змогли протистояти усяким спокусам і слухати Його заповідей, за умови, якщо вони навернуться до Нього щиро і в покорі, будуть впевненими у вірі та витривалими в молитві.

Після промови кардинала його запитали, що слід робити католикам, якщо майбутній Синод Єпископів «набере дивних обертів». Кардинал відповів двома словами: «Залишайтесь вірними!». Ці його слова викликали хвилю оплесків.