«Що принесе цьогорічне Різдво?»
  • Втр, 07/01/2014 - 00:32

Христове Різдво за своїм змістом не змінюється. Воно завжди є народженням, приходом воплоченого Сина Божого до людей. А все ж таки кожне Різдво має свою особливість. Це залежить, головно, від обставин, у яких ми його святкуємо. Глянувши у власне життя, ті роки, які милостивий Господь дав мені прожити, твердо в цьому переконуюся.

Пригадую, як сидячи з родиною за столом під час Святої вечері, – уже після того як усі відмовили належні молитви, обмінялися побажаннями і з’їли просфору,  –  мій батько мав такий звичай згадувати Різдво в різні періоди свого життя. У такий спосіб ми, діти, прислухаючись до батьківських оповідок, пізнавали його життя, ті обставини, у яких він жив. Це тепер для мене особливий спогад.

Думаю, було б корисно кожному з нас робити, як мій покійний батько: замислитися, як ми переживали Різдво в різний час. Але, напевно, важливіше подумати, яким буде наступне Різдво. Ось ми стоїмо вже на порозі святкування. Уже от-от, ще кілька днів, і сідатимемо до Святої вечері, і саме свято Різдва Христового, і Собор Пресвятої Богородиці… Що принесе нам цьогорічне Різдво? Яким ми хотіли б його бачити?

Упевнений, що більшість нашого народу сьогодні хотіла б його бачити як початок змін. Пройшов певний час, не дуже довгий, але все ж таки два десятки років, протягом яких ми готувалися до великого перетворення, бо воно потрібне: ми жили в різних обставинах, відмінних з історичної точки зору, достатньо згадати окупації та переслідування.

Сьогодні ми чітко уявляємо собі картину майбутнього, у якому ми б хотіли жити, у якому кожен із нас зміг би справді бути собою, відчувати свою людську гідність. А це дуже важливо, бо Ісус Христос народився як людина, народився таким, як ми. Він свідомо і цілеспрямовано став таким, якими є ми, щоб нам показати, якими ми повинні бути.

Тому ми мріємо про зміни, мріємо позбутися несправедливості, страху й насилля і стати самостійними, свобідними людьми, жити в правді, справедливості, у пошані одне до одного -  у такій системі суспільного життя, якої бажає нам Господь Бог. А Він не хоче, щоб ми терпіли, несли неоправдані  тягарі, жили пригноблені. Ні. Ісус Христос прийшов, щоб ми були собою, щоб ми були такими, якими Він покликав нас до життя і якими хоче нас бачити у нашому щоденному житті, у нашому ставленні до інших людей. Одне слово, Господь хоче, щоб ми жили в нормальних, богоугодних обставинах.

Ось таким може бути в наших мріях прийдешнє Різдво.

+ Любомир

Джерело: news.ugcc.org.u