Що робити з освяченими речами, якими не користуємось?
  • Суб, 22/06/2019 - 12:33

Що робити з непотрібними або зіпсутими освяченими речами? Як утилізувати старий хрест із гробу? Що зробити з порваною вервицею або іншими речами із побожними мотивами?

Хрест із гробу варто би було у гробі і залишити. Його можна закопати або спалити, якщо дерев’яний. Пам’ятаю з дитинства, як старі і знищені освячені речі приносили до грабаря. Він вміщував їх до нового гробу і так були складені і віддані землі належним чином. Думаю варто би було притримуватись такої традиції.

Різноманітні сувенірчики, пластикові годинники з Богородицею, або інші речі з релігійними мотивами взагалі мали би перестати існувати вже із самої пошани до святості. Але якщо є такі вдома – краще спакувати у якесь місце на горищі, а наступного разу при нагоді – чемно подякуй і відмовся від таких дарунків.

А іконки і книжки?

Їх можна спалити або заховати в якусь коробку. Часом молитви на звороті чи якийсь образок може стати натхненням до молитви. У часи Середноьвіччя та пізніші освячені речі складали до спеціальних ніш для зберігання. Це був жест пошани до освячених речей.

Що робити з освяченою гілкою верби?

Спалити або закопати.

Часом отримуємо на вулиці різні листівки з фрагментами Святого Письма. Що з ними робити?

Слову Божому завжди належить пошана, тому такі речі теж варто просто спалювати. Практика спалювати насправді добра, бо такі речі не потрапляють до сміттєзвалищ, не валяються будь-де.

А листівки на честь Різдва, Великодня, із зображенням Ісуса або Святої Родини – можна їх здавати на макулатуру?

Чесно кажучи, я би їх теж спалював. Ми ж не викидаємо фотоографії близьких, правда? Якщо люблю когось – то шаную світлини тієї людини, бо зображають того, кого люблю і пригадують про нього.

ДивенСвіт