Що стоїть за протестами у Польщі
  • Чтв, 20/10/2016 - 16:07

Аналіз ситуації навколо протиабортних ініціатив Уряду та масових протестів у Польщі.

Польський Прем'єр-міністр Беата Шидло під час дебатів у парламенті 6 жовтня 2016 р. однозначно підтвердила, що партія "Право і справедливість" (ПіС) підтримує захист життя. ПіС - партія більшості. Після останніх демократичних виборів ПіС  має більшість у Сеймі (нижня палата парламенту), у Сенаті, свого Президента. Анджей Дуда вводить значні системні зміни як в економічній, соціальній, так і в зовнішній політиці. Його агресивно атакує опозиція, яку фінансують гранти (наприклад, Джорджа Сороса), щосили намагаються привести до масових вуличних протестів і падіння Уряду. До цього часу це не вдавалося і правляча партія користується постійною народною підтримкою.

Прем'єр-міністр Беата Шидло задекларувала: "Поважаємо різні точки зору і різні голоси. Я вважаю, що відповідальність політичного класу в даний час - охолодження емоцій. Польський уряд зробить все, щоб захистити життя. І проголосила:

1. Підготовку програми на підтримку сімей, матерів і дітей, так званих, "критичних" вагітностей. Програма також включатиме в себе підтримку сімей, які виховують дітей-інвалідів, а також жінок, які вирішили народити дитину, незважаючи на складну ситуацію, в тому числі пренатальну опіку та догляд за народженою дитиною. У роботі над бюджетом на наступний рік, уряд має внести поправку, надаючи кошти для реалізації цієї програми.

2. Здійснюватимуться комплексні, широкі соціальні дії на підтримку захисту життя.

3. Буде здійснюватися  комплексна, широкомасштабна інформаційна кампанія на  підтримку і сприяння захисту життя.

Польща є єдиною країною, де після 37 років легальних абортів за бажанням жінки, у 1993 році була введена заборона. Аборт за бажанням і за соціальними показаннями є незаконним. Легальні аборти виконуються тільки у трьох випадках:

- коли життя чи здоров'я матері знаходиться в небезпеці;

- коли вагітність є результатом злочину (зґвалтування, інцест, сексуальне насильство неповнолітніх);

- коли пренатальні тести показують "ймовірність серйозного і незворотнього погіршення розвитку плоду або невиліковного захворювання і загрози для життя".

Згідно з урядовими даними, у 2015 році в Польщі було зроблено 1044 легальних аборти: 43 - для збереження життя і здоров'я матері, 1 - в результаті злочинних дій, 1000 - з євгенічних причин. Число дітей, які абортовані  із-за хвороби збільшується з кожним роком. У попередні роки цей показник не перевищував 1000.

Польське суспільство у переважній більшості підтримує захист життя. Опитування громадської думки показують на початку значне зростання підтримки, а потім поступове зниження - за результатами дослідження, проведеного PORC (Public Opinion Research Centre) з 86% до 66% у 2016 році. Причина, ймовірно, початок агресивної кампанії проти абортів, під час якої показували в громадських місцях останки дітей після абортів (за даними дослідження Європейської федерації «Один з нас»).

Проабортивний рух публікує дані, що в Польщі проводиться 40-200 тисяч незаконних абортів, але це не підтверджується жодними даними. Рух "За життя" оцінює, що це може бути від 7 до 14 тисяч на рік.

Варто зазначити, що Польща має дуже низьку материнську та малюкову смертність.

У цій ситуації, щоб виправдати очікування багатьох захисників життя, почалася робота над цивільним проектом, який відповідно до процедури, повинні підтримати своїми підписами більше ніж 100 тис.  громадян.

Проект "СТОП АБОРТ" підготовлений юристами з організації Оrdo Iuris. Підписи зібрав фонд "Pro".  Проект від початку був безкомпромісний. Аборт допускається тільки якщо є загроза життю матері. Проект передбачав кримінальну відповідальність за вбивство ненародженої дитини (до 5 років позбавлення волі), усуваючи безкарність жінок. З таким формулюванням не погодилися багато про-лайф організацій, в тому числі Польська федерації Pro-Life руху, Європейська федерація «Один з нас», HLI Польщa, Форум польських жінок та інші.

Під час обговорення зазначали, що кримінальна відповідальність по відношенню до жінок, може стати причиною поразки цього проекту, а також приводом для серйозних громадських протестів, які опозиція використає для атаки на уряд. Ці аргументи не були взяті до уваги авторами ініціативи і викликали багато суперечок в русі на захист життя.

Однозначний протест проти кримінальної відповідальності жінок також висловили польські єпископи, підкреслюючи право на життя для всіх. У двох наступних повідомленнях Єпископату Польщі вони вказали, що жінка не повинна каратися позбавленням волі за аборт, а ці проблеми вирішуються Церквою в таїнстві Покаяння. Багато єпископів не погодилось на збір підписів для цього проекту у парафіях. Організатори запустили процедуру і їм вдалося зібрати 450 тисяч підписів. Через суперечки про покарання жінок цей показник значно нижче, ніж в попередніх ініціативах, коли було зібрано близько 2 млн голосів. Багато людей підписуючи проект за життя не усвідомлювали, що він передбачає ув'язнення жінок.

У той же час, феміністки зареєстрували свій власний громадський проект "Захист жінок", який дозволяє аборти за бажанням до 12 тижнів вагітності, а також в особливих випадках до пологів. Також почали збір підписів для проведення референдуму. Їм вдалося зібрати 220 тисяч підписів, що говорить про високий рівень підтримки. Раніше подібні ініціативи не перевищували необхідні 100 тисяч підписів.

Польська федерація Pro-Life рухів також підготувала проект поправки до закону, але без покарання жінок. Проект був представлений в Комісію Петицій Сейму.

Обидва проекти громадськості потрапили в Сейм і відповідно до процедури, були проголосовані. Правляча партія ПіС оголосила перед виборами, що не буде блокувати будь-який громадський проект. Жодна зі сторін не порушила дисципліни.

Багато депутатів під час виступу наголошували, що приймають покарання для жінок, а також легалізації абортів.

В результаті голосування проект за аборти був відхилений, а проект "СТОП АБОРТАМ" направлений до Комісії захисту прав людини. Організація Оrdо Iuris оголосила перемогу, розсилаючи  повідомлення про це на весь світ, навіть не дивлячись, що обговорення конкретних рішень проекту навіть не почалися.

У наступні дні відбулись емоційні та бурхливі демонстрації на захист прав жінок, які проходили у кількох великих містах та в столиці Польщі. А також у Берліні, Брюсселі та ін. У цих акціях взяли участь близько 100 тисяч жінок, що вдягнені в чорне. Демонстрації були явно скеровані проти уряду під гаслом: "Уряд не вагітність, можна видалити". Відбулись заворушення, кидали петарди, каміння в штаб-квартири правлячої партії. Кілька поліцейських отримали поранення. Було враження добре підготовленого сценарію. Ліберальні ЗМІ ефективно нав'язали багатьом молодим жінкам неправду, про заборону порятунку життя у разі позаматкової вагітності, недопущення пренатальних обстежень, коли потрібно рятувати жінку.

Понеділок, 3 жовтня, оголосили днем страйку жінок. Багато роботодавців заохочували жінок до участі в акції, не вимагаючи присутності на робочому місці. У результаті, навіть багато дівчат середніх шкіл були одягнені в чорне, також студенти університетів. І навряд чи хтось зміг вийти з цього загального рівня психозу. Ці молоді жінки заявляли, що вони за життя, але проти кривдження жінок.

Таким чином, за багато років вперше, вони підтримали вимоги проабортивного руху. Цікаво, що колір цих демонстрацій був однаковий у всіх містах. Над натовпом людей в чорному, багато кольорових парасольок, які хтось у величезній кількості роздавав. Як і тисячі пластикових трубок.

Натовп був вульгарним і агресивним, спрямований проти діючого уряду.

Через два дні, у середу, 5 жовтня відбулися дебати в Європейському парламенті про порушення прав жінок у Польщі. Ініціаторами виступили  Об'єднані ліві, Ліберали і Зелені. Дебати відбулися, хоча в  Договорі  вступу до ЄС однозначно записано, що подібні питання знаходяться в компетенції окремих країн. Двічі протягом кількох місяців європосланці від ​​лівих партій атакували Польщу за недотримання репродуктивних прав і прав жінок. Ситуація почала виходити з-під контролю.

Правляча партія, яку атакували за громадський проект, котрий вона не ініціювала, вирішила що соціальні емоції необхідно якнайшвидше заспокоїти.

Увечері 5 жовтня Комітет з питань захисту і прав людини без обговорення відхилив проект в цілому. Не обійшлося без авантюр і криків опозиції. Цікаво, що Партія опозиційна (ПО), яка виступала проти проекту, наполягала заморозити його в комітеті протягом 3-х місяців. Це давало опозиції можливість продовжити антиурядові протести.

Наступного дня, 6 жовтня, Парламент відхилив громадський проект: 252 голоси - за, 58 - проти, 18 - утрималися. Перед голосуванням виступила прем'єр-міністр Беата Шидло, декларуючи підтримку Уряду на захист життя.

Причина чорних протестів припинила своє існування.

Але виявилося, що деякі з найбільш ортодоксального середовища за життя, і автори відкинутого проекту дуже різко напали на уряд за "відсутність підтримки на захист життя", підтримки багатьох людей доброї волі. Це значно ускладнює політичну ситуацію, оскільки зачіпає багатьох членів правлячої партії, які рішуче підтримують заборону абортів. Якщо деякі з них вийдуть з Парламентського клубу ПіС, правляча партія втратить більшість в Парламенті, і саме це потрібно опозиції. Це було б фатальним для будь-якої ініціативи в справі захисту ненароджених дітей, тому що опозиція стоїть проти життя.

Підсумок: питання про захист життя в Польщі сьогодні стало предметом політичних ігор. Існує стурбованість з приводу втрати великої суспільної підтримки на захист життя. Ініціатива референдуму відкрита. Бій триває. Це нагадує гру, яка мала місце в Ірландії, коли створили конфлікт між про-лайф організаціями для послаблення їх діяльності.

Геня Самборська

Голова Всеукраїнського благодійного фонду

"За гідність людини"