Що таке свобода ?
  • Суб, 28/05/2016 - 16:30

Майже скрізь ви сьогодні чуєте, як люди говорять про новий спосіб ведення справ. Старі способи, особливо все, що має відношення до християнства або церков, представляться відірваним від реальності. Так багато людей бачать християнство в якості відповідального за репресивну мораль, яка якимось чином забирає людську свободу. Панує загальна думка сьогодні, що людина є найбільш повноцінною, коли вона відокремлена від Бога.Це мислення стверджує остаточне вирішення не тільки всієї моралі, а й людського існування. Багато що з цього насправді було повністю схваленo і підтриманo суддeю Верховного суду Сполучених Штатів Ентоні Кеннеді, де він стверджував в постанові на підтримку абортів в 1992 році, що ” в основі свободи є право визначати свою власну концепцію існування, сенсу, всесвіту і таємниці людського життя ” . У цій постанові він фактично заявив, що кожна людина є ” богом “. Це є виявом первородного гріха в Едемському саду у всій своїй силі. Ми, особисто, повністю відповідальні за себе і цілий світ.
Красива думка, але християни вважають, що це не зовсім так просто . Ми вважаємо, що ми дійсно гідні, але будучи дітьми Бога, ми створені Богом, як і весь цей світ. Бог має план і обіцянку для нас і що ми існуємо тільки з волі Божої . Для того, щоб повністю зрозуміти себе, мати повну свободу, ми повинні зрозуміти себе як паломників, свідків нашої кінцевої долі в наступному житті на небі . Суддя Кеннеді не має життя після смерті уві сні. Це все тут і зараз, і ви наодинці з собою .За останні роки це нове язичництво призвело нас до спроби переглянути людську сексуальність, шлюб і саму сім’ю. Останнім часом ми бачили як це атеїстичне мислення формує основу нового законодавства. Здається, що все більше нових законів приймаються, щоб подальше закріпити це нове антиклерикальне мислення. Тим, хто хочуть залишатися християнами, доведеться зіткнутися з новими зусиллями переслідування. Ми вже чуємо, що повинні бути прийняті закони, які б вимагали від священиків, щоб вони розказували те, що вони чують в сповідальні. Це вже траплялося раніше. Римляни, наприклад, вбивали людей, тому що вони дозволяли собі тільки поклонятися Римському імператору. У Радянському Союзі людей вбивали, тому що вони відмовилися наслідувати атеїстичний матеріалізм. Ми зараз прямуємо до того, що люди не будуть  терпимими до жодних християнських поглядів. Дехто очікує, що громадські дебати повинні бути вільні від будь-яких релігійних переконань або передумов. Релігія в даний час розглядається як суто приватна справа .

Люди, не розуміючи , що світський гуманізм є система переконань сама по собі, яка закликає до повної заборони будь-яких християнських поглядів . Сьогодні ми не хочемо брати до уваги нічого Божественного в управлінні людського суспільства. Це відсутність віри є « релігією » сама по собі . У пошуках свободи вона позбавляє свободи інших .

Австралія, як і раніше є християнською країною, але немає сумнівів у тому, що навіть тут є сили, які виступають проти віри і зараз набирають сили в цьому змаганні, все це в погано продуманих пошуках за свободу !

Владика Петро Стасюк