Що таке ювілейний відпуст (ювілейна індульгенція)?
  • Суб, 12/12/2015 - 12:41

«Я бажаю, щоб ювілейний відпуст став для кожної людини досвідом милосердя Бога, яке звернене до всіх ликом приймаючого і прощаючого Отця»: такими словами Папа Франциск оголосив про відпусти Ювілейного року Милосердя.

Що ж таке відпуст і які його плоди? Священик Джуліо Масперо, доцент Папського університету Святого Хреста, ще раз роз'яснив це нашим слухачам простими словами: «Коли ми грішимо, ми наносимо образу Богові. Щоб дарувати нам прощення, Бог потребує нашої сповіді, нашого вибачення. Коли ми сповідаємося і Бог нас прощає, наш гріх , можна сказати, стирається, але не перекреслюється тимчасова кара, якій ми повинні бути піддані в чистилищі. Так от, відпуст відміняє і цю тимчасову кару. Це - знаряддя милосердя і надії ».

Дон Масперо нагадує, що для отримання відпусту «необхідно приступити до Таїнства Сповіді, причаститися, помолитися про потреби Папи і зробити добрі справи, пов'язані з даним відпустом». Під час Ювілею такою справою є коротке паломництво до Святих дверей, відкритих в кожному катедральному соборі і в храмах, обраних за постановою єпархіального єпископа, а також у чотирьох Папських базиліках Риму, - це паломництво відбувається в знак прагнення до глибокого навернення».