Що таке загальне священство всіх віруючих?
  • Птн, 11/10/2019 - 18:32

У Біблії Ісуса називають нашим «Первосвящеником» (Євр 5, 5-10). Усі охрещені беруть участь у священстві Ісуса. Це загальне священство народу Божого. Кожен християнин належить до цього народу, і всі разом ми творимо Церкву.

Покликання всіх християн – являти Ісуса всьому світові своїми добрими вчинками та розповсюдженням доброї новини про Ісуса. Саме це мав на увазі святий Петро, коли сказав вірянам: «А ви – рід вибраний, царське священство, святий народ, придбаний, аби звіщати чесноти Того, Хто вас покликав із темряви до дивного Його світла» (1 Пт 2, 9).

Багато покликань

Більшість представників нашої Церкви становлять миряни, які беруть участь у загальному священстві. Їхнє покликання – ділитися доброю новиною про спасіння, хоч де вони перебувають. Кожен із них має ще й особисте покликання. Більшість покликані до життя у шлюбі і здійснення загального священства в родині. Це виявляється в тому, наприклад, що батьки навчають своїх дітей віри, моляться разом із ними та благословляють їх перед сном або навчанням. Інші миряни відчувають покликання присвятити себе Богові, живучи у цнотливості. Вони можуть стати братами чи сестрами у чернечій спільноті або ж самостійно присвятити себе служінню заради Божої любові. Як для одружених, так і для неодружених існує чимало способів нести Ісуса в цей світ: будучи місіонером, проголошуючи віру в інших країнах або будучи пекарем, який дбає про своїх клієнтів, або катехетом, який пояснює віру тим, хто готується до прийняття таїнств, або директором, що є прикладом християнського керівництва, або ж парафіянином, що служить аколітом або приносить Святе Причастя тим, хто не може виходити з дому.

Служебне священство

Подібно до того, як лише 12 учнів були обрані апостолами, так само обмеженою є кількість християн, покликаних бути єпископами і священниками в Церкві. Святий Павло сказав, що він може сміливо говорити про Бога, тому що йому дана благодать Божа, аби він був «служителем Ісуса Христа…, виконуючи священницьке служіння Божого Євангелія» (Рим 15, 15-16). Завдяки служебному священству Ісус може бути конкретно присутнім через таїнства у житті віруючих. Таким чином Ісус продовжує відкупати світ. Тому для нашої Церкви життєво важливо мати священників. Ісус наказував своїм учням молитися за помічників для апостолів (Мт 9, 37-38). Так Він покликав усіх віруючих постійно молитися за покликання до священства.

У кожного – своя задача

Служебне священство надзвичайно важливе для всієї Церкви, і так само важливими є інші види служіння. Усім віруючим дано дари для зведення величної будівлі, якою є наша Церква. Внесок кожного має значення.

Таким чином, неважливо, якою саме є твоя задача, важливо, щоби ти її виконував із любов’ю. Усі християни відіграють однаково важливі ролі. Усі ці різні задачі необхідні Церкві, і всі ми беремо участь у загальному священстві. На всіх нас покладено відповідальність жити і проголошувати добру новину про Ісуса.

Християнське керівництво?

Християнський керівник – це передусім слуга. Ісус подав найкращий приклад цього, коли омив ноги своїм апостолам під час Тайної Вечері. Тоді Він сказав: «…щоб і ви робили так, як Я зробив вам» (Йн 13, 15). Коли Яків і Йоан попросили Ісуса дати їм владу над іншими, Ісус промовив: «Якщо хтось між вами хоче бути великим, нехай буде вам слугою» (Мк 10, 43-44).

Кожен християнин, який перебуває на керівній посаді, повинен слідувати смиренному прикладу Ісуса незалежно від того, чи він є дієцезіальним канцлером, директором компанії, диригентом хору або членом парламенту.

Особливо це стосується єпископів і священників, які очолюють Церкву й отримали таїнство Рукоположення, що дає їм право діяти від імені самого Ісуса. Папа Франциск сказав їм, що «важливо звільнитися від амбіцій або особистих цілей... Кар’єризм – це різновид прокази» (6 червня 2013 р.).

О. Мішель Ремері, Твіти з Богом 

Джерело: Католицький медіа-центр