Що трапилось з бородою св. Максиміліана Кольбе?
  • Пон, 21/02/2022 - 13:42

Минулого четверга Католицька Церква у Польщі публікувала фото на спомин 81-ої річниці арешту св. Максиміліана Кольбе нацистами. Зображення – останнє, яке було зроблене перед остаточним арештом – показує святого без його знакової довгої бороди.

В той час, коли було зроблене фото, Кольбе вже був пережив один арешт нацистами, однак згодом його відпустили. Монастир, який він заснував в польському місті Нєпокалянув, 40 км від Варшави, став провідним видавничим католицьким центром.

Борода, з якою часто зображають Кольбе, відома з кількох причин. Одна з них полягає в тому, що небагато францисканців Польщі їх носили. Святий Максиміліан зголив бороду для того, щоб не виділятись серед інших побратимів та у суспільстві загалом.

Друга причина в тому, що борода святого – це єдині його мощі першого ступеня, що збереглись. Решта його тіла була спалена в печах Аушвіцу після того, як нацисти замордували його в 1941 році.

Автор книги «Максиміліан Кольбе: мученик милосердя» о. Джеймс МакКаррі розповідає, що святий вирішив не обстригати бороду після того, як повернувся з 6-річної поїздки на місію в Японію. У ті дні було звично для місіонерів носити довгі бороди, і Кольбе вирішив зберегти бороду на згадку про свої місіонерські дні, а також як нагадування завжди бути «місіонером» Євангелія.

МакКаррі пише, що через бороду Кольбе виглядав незвично серед своїх співбратів конвентуальних францисканців, котрі зазвичай не носили бороду. Популярність Кольбе поширювалась Польщею завдяки його видавничій справі, а його виняткова борода допомагала ще більше виділятись.

І власне через цю причину, після вторгнення нацистів в Польщу в 1939 році, Кольбе зрештою прийняв рішення поголити її, щоб не виділятись, адже через започаткування євангелізаційного руху «Militia Immaculata», він потрапив до списку спостереження нацистів.

В одній із книжок про життя святого є його цитата: «Борода провокує ворога, котрий швидко наближається до нашого монастиря. Наші францисканські габіти також провокуватимуть його. Без бороди я можу обійтись. Я не можу пожертвувати своїм габітом».

Після того як один із співбратів допоміг Кольбе відрізати бороду, він хотів її зберегти, однак святий заперечив і сказав вкинути її до печі. Тож покірний співбрат вкинув бороду до печі, однак вогонь там не був запалений, тому він пізніше витягнув її і зберігав у горщику.

На сьогодні, борода св. Максиміліана є єдиними збереженими мощами першого ступеня.

О. МакКаррі також був знайомий із Францішком Ґайовнічеком – чоловіком, за котрого віддав своє життя св. Максиміліан Кольбе в Аушвіці наприкінці липня 1941 року, після арешту 17 лютого. Після того як один із в’язнів втік з бараків, нацисти в якості помсти обрали десятьох чоловіків, щоб замордувати. Ґайовнічек був одним із десяти. Після того як він закричав: «Що ж буде з моєю дружиною і дітьми?», о. Кольбе вийшов вперед і запропонував зайняти його місце.

Усі десятеро, засуджені на смерть того дня, померли: шестеро від голоду, а чотирьом, включаючи о. Кольбе, для пришвидшення смерті ввели ін’єкцію карболової кислоти, пише CNA.