Що трапиться, якщо священик переставить слова на Літургії?
  • Втр, 11/10/2016 - 13:28

ПИТАННЯ: Чи буде дійсна Свята Меса, якщо священик переставить слова або обмовиться і не виправиться, відправляючи Месу?

ВІДПОВІДЬ:

Літургійні зловживання і застереження, в силу яких Таїнство може стати недійсним, відносяться до матерії і формі самого Таїнства.

Матерія в цілому полягає в деяких матеріальних елементах, незамінних для здійснення Таїнства. Для Євхаристії таку матерію становить пшеничний хліб і виноградне вино. Якби, наприклад, священик замість пшеничного хліба використовував кукурудзяний або рисовий, то Таїнство було б недійсним.

Що стосується форми Таїнства, то вона полягає в словах. У нашому випадку - в словах Переєстествлення. Священик повторює слова, які сказав Христос на Тайній Вечері:

«ЦЕ Є ТІЛО МОЄ, ЯКЕ ЗА ВАС буде віддано»; «ЦЕ Є ЧАША КРОВІ МОЄЇ НОВОГО І ВІЧНОГО ЗАВІТУ, ЯКА ЗА ВАС І ЗА БАГАТЬОХ проллється НА ВІДПУЩЕННЯ ГРІХІВ. Робиться це В ПАМ'ЯТЬ ПРО МЕНЕ ».

Для того, щоб Таїнство Євхаристії було дійсним, необхідно, щоб священик виголосив щонайменше слова: «Це є Тіло Моє» і «Це є чаша Крові Моєї». Якщо священнослужитель переставляє слова помилково або навмисно опускає і змінює інші слова, здійснюючи серйозне зловживання, то сутність Таїнства зберігається.