Що відчуває священик, підданий тортурам у полоні окупантів?
  • Пон, 17/11/2014 - 13:24

Кожна людина, яка намагається вести правдиве християнське життя, повинна робити зупинки у своєму духовному житті, щоб мати змогу проаналізувати його та зробити певні корисні висновки. Подібно ж і в Львівській Семінарії Святого Духа відбувся день духовної віднови. Провідником через нелегкий шлях формування особистості впродовж такої зупинки цього разу став отець Тихон Сергій Кульбака, який є греко-католицьким священиком Донецько-Харківського екзархату.

У своїх науках отець ділився своїм унікальним та важким досвідом душпастирювання на територія, які є окуповані різними бандформуваннями. На першій науці отець Тихон наголосив на важливості справжнього братерства. За його словами сам Ісус Христос, Бог, який віддав за нас своє життя, хотів називати нас, людей, братами та сестрами, вказуючи нам шлях до правдивого стосунків між особистостями, які є різними у своїх поглядах та життєвій позиції. Саме цими словами реколектант намагався звернути увагу братів на те, що потрібно приймати кожного співбрата таким як він є і любити його.

На наступних двох науках отець говорив про те, що у кожному моменті свого життя ми повинні залишатися християнами та не давати волю емоціям, зокрема ненависті та бажанню помсти. Прикладом для кожного з нас є сам Христос, який, помираючи на хресті, простив тих, хто завдав Йому важких мук. Спаситель закликав: «Любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто кривдить і гонить вас». Отець Тихон, виходячи зі свого досвіду полону та нелюдського ставлення до себе, розповів, наскільки нелегко це дається зробити на практиці, але запорукою успіху є молитва, до якої потрібно спочатку себе змушувати, але це приносить свої плоди.

Виходячи з цього, отець Тихон знову і знову наголошував на важливості щоденної молитви: «Якщо б всі громадяни України разом помолились про мир, то Господь неодмінно вислухав би». Молитись потрібно за навернення ворогів, що є необхідним, за словами духовного провідника, з огляду на слова Богородиці, яка об’явилась в Фатімі майже 100 років тому.

Геннадій Аронович