Що з вами коїться, Європо? – кардинал Уелле до європейських єпископів
  • Суб, 05/10/2019 - 18:47

Дивлячись на ситуацію в європейських країнах, католики з інших континентів часто запитують: «Що з вами коїться, Європо?». Це питання стосується різних сфер: культури, публічного життя, освіти, сім’ї і народжуваності, покликань – говорив кардинал Марк Уелле під час зустрічі європейських єпископів у Сантьяго-де-Компостела. Кардинал, родом з Канади, котрий є префектом Конгрегації у справах єпископів, зазначив, що актуальна криза непокоїть і Папу Франциска. На його думку, вона дуже серйозна і загрожує передаванню християнської культури.

Кардинал закликав європейських єпископів провести глибокий аналіз змін, які зараз відбуваються. На допомогу їм можуть прийти твори великих християнських авторів, так як Генрі де Любак, Романо Гвардіні, Ремі Браг, Роберт Спаєман чи Роджер Скрутон.

Він також говорив про те, що зустріч біблійного послання з грецьким мисленням, а також зі спадщиною Риму залишається основою Європи. Кардинал Уелле також нагадав про внесок трьох великих європейок: Бригіди Шведської, Катерини Сієнської і Едити Штайн, котрих 20 років тому Папа Іван Павло ІІ проголосив співпокровительками Європи.

Як інформує Vatican News, роздумуючи над причинами сучасної кризи, кардинал Уелле згадав про спостереження кардинала Ньюмана, котрий ще в кінці ХІХ ст. остерігав від програмної секуляризації, виключенням релігії з простору публічного життя, культури і науки, під підтекстом світоглядної нейтральності. Коли через сто років після того Бенедикт XVI роздумував в Ратизбоні про наслідки цієї секуляризації, то мусів констатувати, що розум відрікся своєї величності і став нездатним до діалогу культур.