Щоб створити проект пам’ятника Івану Павлу ІІ в Івано-Франківську, скульптор вивчив сотню пам’ятників у світі
  • Нед, 11/01/2015 - 15:08

Нещодавно в Івано-Франківську конкурсна комісія визначилася з тим, яким буде пам’ятник Івану Павлу ІІ. Щоб виграти у конкурсі, переможець, скульптор Данило Книшук, вивчив усі наявні пам’ятники, які встановлені Папі по цілому світу. А їх є близько сотні.

Як каже Данило Книшук, такі конкурси є викликом для митця, перевіркою його в екстремальних умовах нестандартного і креативного мислення. А цей конкурс особливий величчю постаті, пише ГК.

«Я слухав виступи Івана Павла ІІ у Львові, – зізнається архітектор, – це духовна особистість високого рівня і з високими діяннями. Його нема навіть з ким поруч поставити. Він є уособленням того, яким має бути Папа, з тою владою, якою його наділяє Церква».

Як вважає Данило Книшук, образ має заспокоювати та знімати надлишкову агресію. Щоб людина згадувала про вічне. А архітектор Володимир Мартинюк передбачив навіть те, що мешканці захочуть посидіти на лавочках чи малеча буде гратися поруч.

«Скульптура випромінює світло і заклик до миру, – каже скульптор, – еталон, до якого має рівнятися людина. Щодо матеріального рішення, це аж ніяк не має бути бронза. Складки одягу, щоб не відволікати від головного, довелось згладити. Це має бути форма доброти, яка наповнює простір любов’ю».

За словами першого заступника головного архітектора міста Світлани Лосюк, грошей на встановлення пам’ятника ще нема. А коштуватиме він разом із благоустроєм більше півмільйона гривень. Наразі міською владою проведено конкурс, аби з’ясувати питання вартості.

«Релігійна громада обіцяла, що коли буде переможець, то до фінансування пам’ятника долучаться меценати, – каже Лосюк. – Бо в нас є і католики, і греко-католики, можливо, й інші конфесії візьмуть посильну участь у цьому проекті».

Довідка. Пам’ятник буде встановлений у житловому мікрорайоні (вул. Івана Павла ІІ) між будинками на місці запланованої забудови. Нагадаємо, понад два роки тому в Івано-Франківську по вул. Івана Павла ІІ, 4 розпочалася підготовка до нової забудови. Йшлося про розширення спортивного клубу «Форум». Забудовник спиляв кілька дерев, але забудувати ділянку люди не дали. Щоб вберегти місце від зазіхань забудовників, міський голова Віктор Анушкевичус запропонував спорудити тут пам’ятник Івану Павлу ІІ. Мешканці погодилися, а забудовник після цього відступив від своїх планів. Мер пообіцяв, що гроші на пам’ятник з бюджету не виділятимуть, і оголосив збір коштів від меценатів.