Щоб врятувати від розпаду «токсичний» шлюб, достатньо однієї чесноти
  • Птн, 29/12/2017 - 12:09

Замислюєшся над тим, що трапилось, що не так, де загубилась твоя любов, яка мала бути вічною і винятковою. Куди поділись почуття, сповнені очарування і пристрасті? Коли востаннє твій чоловік/дружина дивився на тебе з подивом, захопленням чи турботою?

Чому ти відчуваєш несприйняття з боку партнера? Звідкіля це напруження, тиск і біль? Відчуваєш, що ви звернули в темний провулок неохоти і ворожості один супроти одного, а токсична карусель оскаржень і взаємних звинувачень набирає все більших обертів.

Незважаючи на джерело цих проблем, на те, якого типу ці турботи і як їх доводиться переживати, існує один простий принцип тривалого оздоровлення і очищення відносин до такої міри, щоб вони стали бездоганним джерелом, з якого ви зможете разом черпати і відновлювати хворі та знищені тканини любові.

Доступним для тебе інструментом є ефективний метод боротьби із злим духом лінощів, домінації і ворожої настанови. Потрібно небагато, а власне – лише одного, щоб врятувати те, що загниває, висихає і розпадається, спричиняючи біль.

Інтернетом колись гуляла надихаюча історія одного важкого подружжя, в якому впродовж років бракувало взаємної доброти, любові і миру. Єдність цієї подружньої пари багато років руйнував дух взаємозвинувачення, відчуження, безкінечні суперечки і суперництво. Після багатьох років, вимучений постійним руйнуванням подружжя, чоловік вирішив дати собі останній шанс і у відчайдушному акті віри помолився, просячи про просвітлення і вирішення болючих проблем, перш ніж прийме рішення про розлучення. Він вже втомився від спалахів ненависті, яку щодня відчував до своєї дружини, і постановив з дня на день змінювати своє життя.

 

Починай від себе

І з’явилось світло, геніальна своєю простотою думка. Почни від себе. З того моменту він кожного дня запитував свою дружину, що він може зробити для того, щоб зробити кращим її день. Він почав з наведення порядку в гаражі, хоча це вимагало великих зусиль і боротьбу із небажанням. Тільки уяви собі, скільки тон вибухівки були готові спалахнути під його шкірою, коли дружина бундючним і безцеремонним тоном кинула, наче громом: "Наведи порядок в гаражі!"

Цей чоловік – відомий письменник, котрий здобув великий успіх не тільки в Америці, а й в усьому світі, однак він сам визнав, що найбільшим успіхом для нього було оздоровлення його подружжя. Але воно не далось легко. Його любов виявилась сильнішою від смертельних закидів і боїв, що відбувались впродовж років.

Відкопувати відносини з-під маси каміння, яким ми закидуємо один одного щодня, вимагає неабиякої праці, самозречення і необхідності взяти на себе хрест. Немає часу чекати, коли пробудиться друга сторона, ми маємо бути першими, ми маємо дати приклад, ми маємо відректись себе, оскільки на кону – наше вічне життя.

Той чоловік зробив тільки одне – збудив у собі акт жалю, попросив Бога про допомогу і вирішення його проблеми, отримав відповідь і «зробив ставку» на покору.

 

Покора, як лікарство

І ця єдина особливість (чи чеснота), яка настільки не модна в теперішні часи – здається настільки непотрібною і висміяною – врятувала зв’язок, що розпадався. Покора – це сила не для вивищення; це сила, яка розгладжує гнів, це міць, що перемінює серце наших противників, це благословення для нас і нашого дому, через яке виливається благодать миру і єдності.

Ця чеснота, що з’єднує найтвердіші серця і робить чудеса в подружжі, розтоплюючи всілякий лід, страх, ревнощі, відсутність прощення. Вона вливає світло і надію в безнадійне коло злих емоцій та просвітлює похмуре небо недовіри. Вона ламає упередження, додаючи відваги і визволяючи зародки добра в іншої людини.

Так просто, але так важко... Майже неможливо, але з вірою і Божою підтримкою – цілком реально. Спочатку зміна ставлення до чоловіка/дружини може спровокувати зневажливе ставлення, огиду і недовіру. Лагідні слова замість образ і крику можуть зустрітись із ще більшим роздратуванням, але вже через кілька днів розпочинається щось нове.

Тривала і постійна турбота про повагу, мир і покірне сприйняття закидів, звинувачень, перемінює того, хто є свідком твоєї доброти. Того, хто спостерігає твою переміну. Вона відкриває його серце і руйнує найтвердіші мури. А що б сталось, якби ти почав запитувати, що можеш зробити для своєї коханої/коханого, щоб зробити кращим її/його день?

А що, якби ти дотримувався цієї постанови не один день, не тиждень, а кілька місяців чи ціле життя?

Що відбулося б із впертістю твоєї дружини/твого чоловіка?

З якою реакцією ти б зустрівся після тижня терпеливого зношення крику, нападів злості іншої сторони?

Можу гарантувати, що перш за все викличеш у свого подруга нерозуміння, потім подив, який може розбудити любов і змусити його/її закохатись в тебе заново. Послідовна відмова від сварок, вчинки милосердя чи виконання простих, добрих вчинків, терпеливість і відмова від боротьби за правду – ось чого потребують зранені відносини.

Достатньо першим, не дивлячись ні на що, вийти на зустріч з добром і навіть, коли доведеться впасти, не здаватись.

Давання свідчення віри і волі боротись за зв’язок спричинить збентеження і глибоку вдячність через безкорисливе ставлення віддання і турботи, що ламає запаси упереджень.

Чоловік, про якого йшлося раніше, вирвав свою дружину з порочного кола насилля і агресії, що супроводжували їх впродовж років. І виграв. Чи ти готовий отримати перемогу для свого подружжя? Чи готовий ти втихомирити свою гордість і пиху, відмовитися від необхідності завжди бути правим і вищим? Чи готовий ти на такий героїчний вчинок заради добра твого подружжя?

Святе Письмо повне розповідей та історій, в яких переможцями ставали ті, хто був покірним духом. Євангеліє закликає до того, щоб чоловік любив свою дружину як своє тіло, а жінку закликає до поваги і послуху щодо чоловіка. Не чекай більше, почни від себе вже сьогодні.

 

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами Deon.pl