Щонайменше 240 релігійних споруд постраждали від російського вторгнення в Україну
  • Птн, 01/07/2022 - 18:05

Внаслідок російської агресії проти України найбільше храмів, мечетей і синагог зруйновано в Донецькій області – 63. На другому місці за кількістю руйнувань релігійних споруд – Київська область 47.

Війна спричинила масштабні знищення та пошкодження храмів і молитовних будинків також у Харківській (37) та Луганських (34) областях.

Такі дані дослідження про вплив російського вторгнення на релігійні громади в Україні оприлюднив 29 червня Інститут релігійної свободи під час Саміту з міжнародної релігійної свободи (IRF Summit 2022), який у ці дні проходить у Вашингтоні, США. Окремий захід, присвяченій релігійній ситуації в Україні, відбувся за підтримки американських правозахисних організацій Law & Liberty Trust та Religious Freedom Institute.

Олександр Заєць, Вашингтон, IRF Summit 2022

Голова правління Інституту релігійної свободи Олександр Заєць у своєму виступі відзначив, що з 24 лютого 2022 року, після повномасштабного вторгнення в Україну, напади Росії на свободу віросповідання стали більш жорстокішими.

Олександр Заєць, Голова правління ІРС: 
"Якщо останні кілька років російські загарбники лише погрожували вбивством священиків, то тепер релігійних лідерів вбивають і катують – знову, але в набагато гірших масштабах, ніж у 2014 році. Якщо раніше російська окупаційна влада виганяла українських віруючих з їхніх церков і молитовних будинків, то зараз Росія без жодної військової необхідності знищує духовну спадщину України артилерійськими обстрілами та ракетними ударами."

Керівник ІРС також зауважив, що на окупованих українських територіях зараз відкрито реалізується імперіалістична політика Росії, заснована на ідеології «Русского міра». Наприклад, окупаційна влада вилучає українські книги з бібліотек і спалює у громадських місцях, забороняє використання української мови в публічній сфері та навіть на дорожніх знаках. 

Крім цього, окупаційна влада намагається взяти під контроль усю релігійну діяльність, примушує українські місцеві релігійні громади виправдовувати російську агресію та встановлювати підпорядкування російським релігійним центрам. Російські військові змушують проукраїнських релігійних діячів до співпраці із застосуванням погроз і тортур.

У дослідженні ІРС наголошується, що російські медіа та релігійні діячі, такі як Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, виправдовують війну проти України пропагандою нібито захисту православних віруючих Московського патріархату та російськомовних. Натомість російська військова авіація та артилерія знищують як молитовні будинки, так і самих віруючих, незалежно від мови, конфесії та етнічної приналежності. 

ІРС, інфографіка, релігійні споруди, російська агресія, вторгнення, війно, руйнування

Показово, що найбільше храмів і релігійних споруд, постраждалих від російських обстрілів, належать Українській Православній Церкві, яка донедавна перебувала у канонічній єдності з Московським патріархатом.

При цьому Виконавчий директор ІРС Максим Васін зауважив, що з огляду на терористичні методи війни, які використовує Росія, наразі можна констатувати, що кожна релігійна громада в Україні знаходиться у тій чи іншій мірі небезпеки.

Максим Васін, Виконавчий директор ІРС: 
"В східних і південних регіонах України, де бойові дії досі тривають, масштаби руйнувань релігійних споруд будуть дедалі зростати. Водночас це не виключає небезпеки для релігійних громад центральної та західної України, адже внаслідок ракетних ударів російських військ постраждав православний храм навіть у Львові."

На підставі проведеного дослідження Інститут релігійної свободи рекомендує:

  1. Сенату та Президенту США – нарешті прийняти, підписати та впровадити Закон про підтримку релігійної свободи в Україні (H.R. 5408 Ukraine Religious Freedom Support Act).
  2. ЄС та іншим демократичним державам – запровадити персональні санкції проти російських чиновників, релігійних лідерів, працівників медіа та інших осіб, відповідальних за виправдання та (або) здійснення репресій проти українських релігійних діячів та релігійних громад.
  3. Створити Спеціальний трибунал для покарання за злочин агресії проти України.
  4. Сприяти розслідуванню Міжнародним кримінальним судом будь-яких військових злочинів, злочинів проти людства та геноциду, вчинених на території України.
  5. ЄС, США, Великобританії, Японії та іншим країнам-учасницям ООН – підтримати зусилля України  щодо розслідування та притягнення до відповідальності винних за воєнні  злочини, злочини проти людяності та злочин геноциду, вчинені в рамках війни Росії проти України. Зокрема, через створення міжнародних механізмів та інструментів на додаток до  національного розслідування та здійснення правосуддя, наприклад, у форматі міжнародного гібридного трибуналу за воєнні та інші міжнародні злочини.
  6. ООН та ОБСЄ – вимагати від Росії безперешкодного доступу до окупованих українських територій, у тому числі до Криму, та людей, які там утримуються для незалежних моніторингових місій для спостереження за ситуацією зі свободою віросповідання та іншими правами людини.

З перших днів повномасштабного російського вторгнення Інститут релігійної свободи розпочав моніторинг та збір даних про вплив війни на релігійні громади в Україні. Фахівці Інституту опитали національних та місцевих релігійних діячів більшості церков та релігійних об’єднань України. У новій доповіді ІРС будуть оприлюднені відеосвідчення про цілеспрямовані обстріли храмів і молитовних будинків, про напади на релігійних діячів та тортури, яких вони зазнали з боку російських військових. 

Повний текст дослідження Інституту релігійної свободи буде представлено в липні 2022 року завдяки підтримці Посольства Королівства Нідерландів в Україні. В доповіді буде представлена більш детальна картина руйнівного впливу російської агресії на свободу віросповідання в Україні.