Щоранку насолоджуєшся улюбленою кавою? Подякуй за це Папі Клименту VIII
  • Птн, 01/12/2017 - 10:52

Кава – без сумніву, один із найпопулярніших напоїв світу. Однак, так було не завжди. Виявляється, що своєю популярністю в західному світі кава завдячує Папі Клименту VIII, і мода на цей напій розпочалась порівняно недавно – в 16-ому столітті.

Кава не просто так з’явилась в кінці 1500-их років. Насправді, цим напоєм смакували ще з середини 9 століття, коли ісламські пастухи вперше зауважили, що зерна кави мали особливий вплив на їх овець. Після того як ісламські священнослужителі зрозуміли як культивувати цю рослину, кава швидко поширилась мусульманським світом.

Тому, коли кава вперше дісталась Європи, її не прийняли «з відкритими обіймами», враховуючи її «невірні» коріння. Пригадаймо, що тоді християни впродовж століть вели війну з мусульманами, як в Іспанії, в Середземномор’ї, так і в Святій Землі. Деякі вірні християни навіть тоді називали каву «напоєм сатани». Досить жорстоко, правда ж?

Але, оскільки «всі дороги ведуть до Риму», кава також добралась до Ватикану. А саме – в руки Папи Климента VIII. Багато з його радників переконували Папу заборонити цей напій, але Климент мав свою думку.

Як розповідає легенда, Папі принесли горнятко із запашною кавою, і він її скуштував. «Цей диявольський напій просто чудовий. Нам треба обманути диявола, і охрестити цей напій», - сказав Папа.

Тому, коли наступного разу насолоджуватимешся своїм улюбленим еспресо, американо чи лате – підніми своє горня і подякуй Богові за Папу Климента VIII.

 

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами Aleteia