«Шептицький був єдиним, хто протестував проти знищення українців під час Голодомору», – італійський історик Етторе Чіннелла
  • Пон, 05/12/2016 - 12:32

4 грудня з ініціативи Товариства «Свята Софія» в Римі вдбулась конференція професора Етторе Чіннелла, автора книги «Україна. Забутий геноцид». Захід відбувся в рамках вшанування українською громадою жертв Голодомору 1932-33 рр.

«Голодомор був спланованим соціальним, культурним та національним знищенням українського народу», – вважає італійський історик.

«Після багатьох спроб зламати українське селянство примусовою колективізацією Сталін вдається до крайньої форми війни – знищення голодом. Сьогодні існує багато дискусій стосовно того, чи цю каманію можна вважати геноцидом. Факти свідчать, що через голод знищувалися не тільки селяни, але й інтелігенція, патріотичні сили, Церква. Страх перед свободолюбивістю українського народу штовхнув Сталіна до жорстокої розправи та цілеспрямованого знищення українського народу. Усі факти свідчать про те, що це був геноцид», – доводить Етторе Чіннелла.

Одним з небагатьох, хто відверто говорив світові про цю трагедію, на думку італійського дослідника, був митрополит Андрей Шептицький. «Він не лише говорив про цю трагедію, але й організовував чимало акцій солідарності з тими, хто терпів голод. Шептицький фактично був єдиним, хто протестував проти знищення українців. Це в той час, коли згідно домовленості між Польщею і Радянським Союзом, польський уряд мовчки спостерігав за знищенням українців», – зазначив Чіннелла.

Додамо, що історик Етторе Чіннелла є відомим в Італії дослідником Східної Європи. Його книга про Голодомор в Україні побачила світ минулого року і вийшла друком італійською мовою. Автор займався дослідженнями цієї теми в державних архівах комуністичної партії в Москві одразу після розпаду Радянського Союзу. Його праця є плодом багатолітніх досліджень, на сторінках своєї книги автор наводить багато фактів про штучно створений голод в Україні як розправу радянської влади над українським народом.

Прес-служба Товариства «Свята Софія»