“Східні католицькі Церкви – багатство для всієї Католицької Церкви і незамінні у справжньому екуменічному діалозі”, - кардинал Паролін
  • Птн, 13/09/2019 - 09:26

“Роль Східних католицьких Церков в контексті екуменічних відносин: між душпастирським служінням та дипломатією”, - тема доповіді кардинала П’єтро Пароліна, Держсекретаря Святого Престолу, на зустрічі східних католицьких ієрархів Європи, яка проходить у Римі з 12-14 вересня.

“Спільний метод  у дипломатії та екуменічному діалозі – це сам діалог”, - зазначив кардинал Паролін, наголосивши, що “цей метод не має жодної іншої альтернативи”.

Держсекретар Святого Престолу взяв участь у другій сесії робочих засідань зустрічі 12 вересня. У своїй доповіді він пояснив специфіку ватиканської дипломатії, яка “об’єднана з темою екуменізму саме через метод”, який, на його думку має бути головним в обох сферах, – “діалог, який веде до зустрічі в правді та любові”. Чеснотою, яка має характеризувати екуменічний та дипломатичний діалог, є терпеливість. Доповідач процитував свого попередника кардинала Агостіно Казаролі, який визначив формулу дипломотачних відносин тоді ще з Радянським Союзом: “мучеництво терпеливості”.

У своїй доповіді кардинал Паролін поставив запитання: якою є роль Східних католицьких Церков Європи в актуальній геополітичній конфігурації між екуменізмом та дипломатією? Щоб  відповісти на це запитання, - вважає головний дипломат Апостольського престолу, - потрібно взяти до уваги “особливість розташування самих Східних Церков”. “Майже всі вони знаходяться на території геополітичних напруг. Від Близького Сходу до Східної Європи та Індії Східні католицькі Церкви разом з православними братами та іншими конфесіями живуть у небезпечних для християн зонах”. 

Другим важливим елементом є історія Східних Церков. Кардинал Паролін зауважив “особливу любов Східних Церков слов’янського походження до апостольського Престолу, яку вони засвідчили стражданнями та переслідуваннями, даруючи Церкві та світові найкращі свідчення мучеництва”.

Третім аспектом, який визначає роль Східних Церков в сучасних процесах екуменічного діалогу, є сама природа цих Церков. “Східні католицькі Церкви є цінними в екуменчному діалозі саме через їхнє існування як зустрічі із православними Церквами”. Кардинал Паролін назвав “утопічним чи навіть божевільним те, що в певних середовищах саме існування Східних католицьких Церков трактується як перешкода в екуменічному діалозі”. На переконання Держсекретаря Апостольського Престолу, “Східні католицькі Церкви є не лише багатством для усієї Католицької Церкви, але й незамінними, щоб вказати на правильні орієнтири для плідного екуменічного діалогу”.

Аналізуючи різні труднощі, з якими зустрічаються Східні католицькі Церкви на шляху екуменічного діалогу, кардинал Паролін наголосив, що вкрай необхідною є чеснота терпеливості, у чому “Східні католицькі Церкви були, є і будуть для нас завжди матерями і вчителям”.