Школа в Нью-Мексико прибрала біблійну цитату зі стіни після скарги атеїстів
  • Птн, 25/08/2017 - 11:37

Державна школа в Нью-Мексико виконала вимоги атеїстичної групи з Вісконсіна і зафарбувала фреску, на якій було написано цитату з Нового Завіту, повідомляє CNLNews.

Національна секуляристська некомерційна організація - Фонд «Свобода від релігії», що спеціалізується на пропаганді суворого дотримання поділу церкви і держави, яка регулярно тисне на школи і органи місцевого самоврядування, щоб покінчити з усім, що можна вважати схваленням релігії, 15 серпня направила лист зі скаргою на фреску, намальовану на стіні в коридорі державної школи Freshman Academy of Clovis.

На фресці зображений голуб, що летить над якорем. У нижньому правому куті настінного розпису знаходяться слова: «Надія, що вони для душі як би якір безпечний і міцний» (Євреїв 6:19).

У листі, написаному юристом Крістофером Лінери, йдеться про те, що з організацією зв'язався один з батьків, який висловив стурбованість у зв'язку з популяризацією біблійних фраз. Згідно з листом, фраза була написана колишнім учителем мистецтва школи Моллі Міллером.

У листі стверджувалося, що така картина порушила пункт про створення першої поправки до Конституції Сполучених Штатів. У цій статті йдеться про те, що «Конгрес не приймає ніяких законів, що стосуються встановлення релігії або забороняє їх вільне здійснення ...»

 «Округ порушує Конституцію, коли він дозволяє своїм школам відображати релігійні символи або повідомлення», було сказано в листі. «Громадські школи не можуть просувати або пропагувати релігію».

У листі згадується про судову справу Лі проти Вайсмана 1992 року, в якій суд ухвалив, що державні школи не можуть спонсорувати духовенства в тому, щоб приходити і проводити заклики до релігії, навіть якщо вони не є анонімними. Він також навів у приклад справу 1980 року Стоун проти Грема, в якій суд звернувся до статуту штату Кентуккі, вимагаючи, щоб 10 заповідей були опубліковані в кожному класі.

«Це показує порушення основної конституційної заборони, створюючи видимість того, що округ віддає перевагу релігії над атеїзмом і християнству над всіма іншими конфесіями», говорилося в листі.

Школа швидко прореагувала на лист. Згідно фонду, на лист відповіли по електронній пошті приблизно через годину, і повідомили про те, що школа в процесі зафарбовування стіни.

У заяві, наданій виданням The Christian Post у вівторок, шкільний округ пояснив, що рішення про те, щоб зафарбувати стіну, було зроблено для того, щоб відповідати принципу «поділу церкви і держави».

«Міські школи Кловіс розуміють поділ держави і церкви, тому розпис був зафарбований», - сказав представник школи.

Шкільний округ не сказав про те, хто розписав стіну.

«Ми раді тому, що шкільний округ з готовністю відреагував на це порушення», - заявив співголова фонду Енні Лорі Гейлор. «Ця дія гарантує, що всі учні школи незалежно від їх релігійних уподобань будуть відчувати себе прийнятими». Більшість жителів Кловіс не заперечували фрески спочатку.

«Мене абсолютно не бентежив біблійний вірш на стіні школи», - сказав житель Кловіс Кім Кейн.