Шлях репера від богохульства до прославляння Бога
  • Птн, 29/11/2019 - 10:16
Він був ображений на Бога та співав богохульні пісні, але на цьому шляху відкинення трапилось щось несподіване: через людей Бог промовив до його серця, ламаючи всі схеми.

Двадцятип’ятирічний Ґільєрмо Естебан з Мадриду називає себе «християнським репером». Багатьом він відомий під псевдонімом Ґрілекс (Grilex). Сьогодні він використовує реп для того, аби сповіщати молодим поколінням про християнські цінності. Але так було не завжди.

Все почалося, коли Ґільєрмові було 17 років і його сім’ю сколихнуло лихо – важке захворювання його молодшого брата, якому лікарі давали мало шансів на виживання. Душу Ґільєрмо переповнювали страждання й пригнічення і реп став для нього засобом втечі від реальності: «Одного вечора я почав писати пісню для мого брата й зрозумів, що весь той тягар почав зменшуватися» – розповідає юнак.

Від популярності до самотності

Невдовзі ця пісня набула великої популярності. Ґільєрмо став відомим серед широкої публіки й це породило в ньому примарне почуття вищості від інших і всесилля, що почало спотворювати його й вести хибною дорогою.

“ Я почав погано ставитися до людей, що мене оточували, – ділиться він, – бо почувався кращим від інших. ”

Поступово популярність почала отруювати його душу й дійшло до того, що поруч з ним не залишилося нікого й у своїй самотності він звинувачував Бога. Навіть сьогодні юнак розповідає про це зі смутком в очах.

Самотній, роздратований і з великим душевним болем – в такому стані Ґільєрмо починає звертатися до Господа, виправдовуючи перед Ним своє віддалення від віри: «Я не знаю, чи Ти існуєш, чи ні, але, оскільки я самотній, це означає, що Ти мене не любиш. Якщо Ти існуєш, я не залишу Тебе в спокої, а якщо не існуєш, все одно не дам Тобі спокою, тим часом жбурляючи в християн словами ненависті».

Ґільєрмо Естебан під час одного із своїх перших концертів

Ґільєрмо Естебан під час одного із своїх перших концертів

Бог промовляв до нього через людей

Замкнений у цій динаміці ненависті, яку виливав назовні словами своїх пісень і яка дедалі більше віддаляла його від віри й від сім’ї, мадридський юнак вперше відчув поклик Господа завдяки своїй матері, яка одного дня попросила його супроводити її на Святу Месу, аби провести разом трохи часу. Спочатку Ґільєрмо відмовився, але матері вміють переконувати: в його серці нарешті з’явилося маленьке світло й він погодився, але з однією умовою: «Після закінчення Меси не хочу більше нічого знати ні про Церкву, ні про тебе», – заявив він.

Ґільєрмо разом з мамою приїхав автомобілем до парафії. Як тільки він вийшов з машини, до нього з ентузіазмом підбігла дівчина, вигукуючи «Ґрілекс!». Це була одна із шанувальниць репера, яка хотіла привітатися з ним і запросити на зібрання, під час якого обговорювалися нові способи євангелізації. Ґільєрмо нічого не знав про ці зібрання, але йому було байдуже: краса дівчини й бажання побачити її знову зробили своє й він прийняв запрошення.

Ґрілекс із своєю мамою

Ґрілекс із своєю мамою

Від закритості в самому собі до служіння іншим

Після цього Ґільєрмо брав участь в інших подібних зібраннях. Одночасно, він і надалі підтримував свій імідж «популярного репера», але поступово Господь наближався до нього. Йому запропонували займатися волонтерством і він погодився, але з почуттям вищості, вважаючи себе кращим від інших. Одного разу він пережив досвід зустрічі з Богом в інших, усвідомлюючи, що це не він допомагає людям, а люди допомагають йому. Незважаючи на цей досвід, старі звички взяли верх й іспанський юнак знову увійшов у свій роль. Декілька місяців після того він випустив пісню, в якій ображав і зневажав одну дівчину. Бог знову наблизився до Ґільєрмо через подругу, яка назвала його останню реп-пісню «сміттям». «Така відкрита оцінка відкрила мені очі на дійсність», – пригадує молодий репер з посмішкою на обличчі, додаючи:

“ Мені подобається, як Бог по-різному промовляє до людей. ”

Ґрілекс з іншими волонтерами

Ґрілекс з іншими волонтерами

Бог ламає схеми

Процес навернення юнака розпочався через усвідомлення власних страхів. Перший крок полягав у тому, що він відкрив своє серце й зрозумів, що Бог не був таким, як він Його собі раніше уявляв. Він не був холодним суддею, що готовий відправити в пекло за певні вчинки. Налагоджуючи дедалі тісніший зв’язок з Ним у щирості та з відкритим серцем, Ґільєрмо усвідомив, що «Він є Богом, Який любить, прощає, Богом, Який є поруч і Який дарує себе». І саме це усвідомлення ламало всі схеми.

Поступово юнака дедалі більше приваблював шлях з Господом. Вплив цих взаємин був таким сильним, що він думав: «Моє життя без Нього немає сенсу». Бог торкався його серця, але цього разу сягнув його глибини і юнак зрозумів, що Бог не діє, як чарівна паличка: один дотик – і твоє життя стає ідеальним. Ґільєрмо усвідомив, що життя віри – це шлях, на якому потрібно нести власний хрест.

Ґільєрмо під час молитовної зустрічі

Ґільєрмо під час молитовної зустрічі

Божі дари

Гільєрмо зрозумів, що може використовувати свою реп-музику, аби чинити добро, а не як знаряддя для того, аби, як раніше, почуватися найкращим серед інших. Він почав писати пісні, натхнені Євангелієм, використовуючи реп-музику для того, аби передавати християнські цінності.

“ Таким чином я можу допомогти зраненим людям, що відчувають себе порожніми й незначними ”

– зазначає він.

Подібно до Ґільєрмо, змінилися також тексти його пісень. Сьогодні, за його словами, він пише для Бога, переживаючи при цьому особливий досвід: він розуміє, що головною особою в цьому процесі є Святий Дух. Тепер репер точно знає, чого хоче: передавати послання Ісуса Христа новим поколінням, бо реп-музика, як він зазначає, може бути потужним засобом євангелізації.

Ґільєрмо співає під час Фестивалю «Laudato Si’»

Ґільєрмо співає під час Фестивалю «Laudato Si’»

Брат одужав завдяки посередництву святого отця Піо

Поза телекамерами Ґільєрмо розповів нашим колегам, які брали в нього інтерв’ю, про свого брата й про його теперішній стан здоров’я. «Хоча в нього є невеликі проблеми, він почувається добре, – ділиться репер. – Він веде нормальне життя й навчається в університеті, готуючись до кар’єри в аудіовізуальній сфері». Але найбільшою несподіванкою було те, що Ґільєрмо зазначив, що його брат зцілився завдяки посередництву святого отця Піо: хоча його брат був дуже хворий, саме завдяки мощам отця Піо він почав одужувати.