«Шопкофобія» в Італії – серія нападів на шопки
  • Суб, 11/01/2020 - 17:13

Різдвяний період відзначився посиленням вандалізму в Італії проти шопок, розташованих у церквах, на вулицях та на міських площах. В основному були знищені фігурки Дитятка Ісуса та Матері Божої, але також підпалювали цілі, часто дуже цінні, шопки. Парадоксально, але випадки вандалізму траплялися в малих місцевостях, а винуватцями були місцеві італійці.

Найсерйозніший з кількох десятків нападів відбувся в Івреа, де вандали підпалили шопки у двох церквах, що розташовані неподалік. Біля церкви св. Маврикія мусіли втрутитися пожежники, бо вогонь швидко поширився і загрожував храму, у церкві Найсвятішого Спасителя згоріли тільки ясла.

Величезний шок спричинив напад на шопку в абатстві Поліроне, де група молоді спершу спробувала розбити об стіну фігурку Дитятка, а коли їм це не вдалося, то винесли її з церкви і повісили на вуличному стовпі головою вниз, немов на шибениці.

У містечку Овада в озеро викинули поламану на шматки шопку, а в Сенігаллії знищили ясла, традиційно виготовлені з піску. Свою справу злочинці опублікували в Instagram.

Зростання вандалізму італійці назвали «шопкофобією». Вони також намагаються зрозуміти з чого виникає це явище. «Наші спільноти глибоко зранені. Багато хто запитує, що є причиною цієї єхидності проти Новонародженого та навмисності у знищенні такого важливого для італійців символу, як ясла. Напевно, перестаємо цінувати традиції, втрачаємо будь-яке почуття святості, а Бог стає чимось чужим у нашому суспільстві», – наголошує єпископ Коррадо Піцціоло, в єпархії якого повісили Дитятко.

Разом із ординарієм Івреа він закликає просити прощення у Бога за це осквернення. Єпископ Едоардо Цератто головував у богослужінні, під час якого вірні вшановували осквернену фігуру Ісуса, інформує wiara.pl.