Шрі-Ланка: Якщо влада не розпочне розслідування минулорічного теракту, Церква вийде на вулиці
  • Срд, 08/04/2020 - 14:12

Кардинал Малкольм Ранджіт, Архиєпископ Коломбо на Шрі-Ланці попередив, що якщо влада не пояснить, хто стоїть за нападами у Великодню неділю та хто допомагав нападникам, він і вірні вийдуть на вулиці.

Торік під час нападів загинуло 258 осіб. Дев'ять смертників, що належать до місцевої ісламської екстремістської групи, пов'язаної з ISIS, організували серію вибухів, які знищили три церкви та стільки ж розкішних готелів. Очевидно, що нападники скористалися іноземною допомогою, можливо, вони також мали підтримку місцевих терористів.

На думку кардинала, розслідуванню у справі нападів не вистачає прозорості, а влада Шрі-Ланки не зацікавлена знайти відповідальних за напади. «Я думаю, що деякі речі, які треба розкрити, приховані. Особливо те, хто відповідає за ці злочини? Хто допомагав нападникам?» – наголошує єрарх. «Треба допитати всіх, від простих людей до верхівки влади», – додає він.

У лютому уряд Шрі-Ланки створив групу з шести осіб, щоб допомогти поліції зібрати інформацію про те, що сталося торік, та пришвидшити президентське розслідування. «Вони створили різні комісії, між сторонами досі виникають суперечки, але ми не наближаємося до відкриття істини», – вважає єрарх.

Діючий президент переміг на виборах, пообіцявши прискорити розслідування, показавши себе як лідера, який зупинить тероризм. Виборці дали йому великий кредит довіри. Попередній уряд розвалився саме тому, що не міг запобігти нападам, незважаючи на інформацію розвідки, про їхню підготовку.