Шумулеу-Чук в Румунії – одне з головних місць католицьких паломництв Європи
  • Суб, 01/06/2019 - 14:34
Другий день Апостольського візиту Папи до Румунії розпочався відправою Святої Меси в Марійському санктуарії в Шумулеу-Чук

Несприятливі погодні умови частково змінили маршрут Папи Франциска – було заплановано, що він прилетить літаком до Бакеу, віддаленого майже 245 кілометрів від Бухаресту, а звідти гелікоптером до містечка Меркуря-Чук в центральній частині країни. Однак, Святіший Отець приземлився не в Бакеу, а в Тергу-Муреш, а звідти від’їхав  автомашиною до Меркуря-Чук на віддалі майже 150 кілометрів. Саме на околиці цього старовинного містечка, що налічує понад 42 тисячі мешканців, розташований францисканський монастир,  де почитається чудотворна статуя Пресвятої Богородиці, що є метою численних прощ з Центральної та Східної Європи, зокрема, паломництв. угорських католиків.

 

 

Між 1876 і 1918 роками місто Меркуря-Чук входило в склад Австро-Угорської імперії, а внаслідок Тріанонського договору ця територія була передана Румунії. В 1940 році Меркуря-Чук було повернене Угорщині, а від 1945 року наново ввійшло в склад Румунії. Спочатку місто входило в склад Угорської автономної області, яка згодом була скасована. Понад 80% населення цього регіону становлять угорці.

 

 

Францисканський монастир споруджено біля підніжжя гори Сомліо в 1442-48 роках на місці попереднього храму ще з ХІV сторіччя. Будівництво сучасного санктуарію було завершене 1824 року. Санктуарій належить до архидієцезії Альба-Юлія, заснованої 1009 року святим Стефаном. У ньому почитається велична дерев’яна статуя Пресвятої Богородиці з Дитятком Ісусом на руках і представляє Жінку, одягнену в сонце, про яку говориться в Біблії, в книзі Одкровення. Статуя заввишки 2,27 метри, є найбільшою у світі, вирізьбленою з цілісного стовбура липового дерева. Статуя вирізьблена в 1515-1520 роках і збереглась неушкодженою під час жахливої пожежі 1661 року. В історії монастиря записані численні чуда, які тут стались. І саме в цьому регіоні протягом сторіч збереглась католицька віра. Щорічне паломництво, що відбувається напередодні празника П’ятидесятниці, збирає понад 300 тисяч вірних, у переважній більшості угорців, не тільки з Європи, але й  з усього світу.