Швеція намагається захистити дітей від операцій зі зміни статі
  • Суб, 18/03/2023 - 16:14

Швеція обмежила використання перехресних статевих гормонів і проведення мастектомії дітям.

Рік тому було обмежено використання гормонів заміни статі в дуже рідкісних випадках. У грудні рада охорони здоров’я заборонила проведення операцій дівчаткам-підліткам.

Національна рада охорони здоров’я та соціального забезпечення заявила: «Невизначений стан знань вимагає обережності».

Головний лікар Університетської лікарні Сальгренська в Гетеборзі Мікаель Ланден заперечив, що зростаючий попит є результатом впливу суспільством, стверджуючи, що «толерантність до цього була високою у Швеції принаймні протягом останніх 25 років».

За словами провідного трансгендерного експерта Фінляндії, є переконливі докази зв’язку між контактом із соціальними мережами та бажанням змінити стать серед дівчат-підлітків.

Вона також сказала, що «гендерні методи лікування», які застосовуються в США, включаючи зміну соціальної ролі, швидше за все, посилять проблеми пацієнтам замість того, щоб їх лікувати.

Доктор Калтіала також сказала, що «говорити батькам молодих людей, які ідентифікують себе як трансгендерів, що молода людина ризикує вчинити самогубство без медичного втручання, і що цю небезпеку можна пом’якшити за допомогою зміни статі, є брехнею».

Кількість звернень до служб визначення гендерної ідентичності у Великобританії зросла з менш ніж 250 у 2011-2012 роках до понад 3500 у 2021-22 роках.

Серед паціентів у 2021-2022 роках половина дітей були віком до 15 років, п’ятнадцять із яких були молодше чотирьох років.

У 2022 році Cass Review подав свій проміжний звіт до Національної служби охорони здоров’я Англії щодо клінічної практики в Службі розвитку гендерної ідентичності (GIDS) Фонду NHS Foundation Tavistock and Portman.

На підставі своїх висновків у звіті було зроблено висновок, що клінічний підхід GIDS не відповідає меті.