Сикстинську капелу готують до конклаву
  • Втр, 05/03/2013 - 15:42

Від 13-ї години 5 березня 2013 р., Сикстинська каплиця Апостольського палацу, як також довколишні експозиції Ватиканських Музеїв, будуть закритими для відвідувачів. Розпочинаються приготування до Конклаву, що обере наступника Папи Бенедикта XVI, який від 28 лютого 2013 року склав із себе повноваження Єпископа Риму.

Вже 25-й раз Сикстинська каплиця стане мовчазним свідком обрання нового Папи. Під невмирущими фресками Мікеланджело засядуть 115 кардиналів-виборців, покликані вибрати 265-го Наступника святого Петра, Христового Намісника на землі. Спеціальна бригада, що нараховує 40 робітників з-поміж технічного персоналу Держави-Міста Ватикану, вже від 28 лютого готова, щоб за розпорядженням Кардинальської Колегії розпочати відповідні приготування.

В каплиці буде встановлено 115 крісел з черешневого дерева, позначені ім’ям та прізвищем кожного кардинала-виборця, та дванадцять дерев’яних столів, застелених бежевим сукном та бордовим атласом, розміщені по шість з кожного боку. Перед вівтарем, розташованим під відомою картиною Страшного Суду, буде встановлено дерев’яний стіл, на якому стоятимуть урна для голосування та пюпітр з Євангелією, на якій кардинали складатимуть присягу.

Згідно з традицією, започаткованою 1939 року, за різьбленою перегородкою з барельєфами, яка відділяє притвор каплиці, буде встановлено відому чавунну пічку, в якій спалюватимуться бюлетені і з комину якої виходитиме дим, за кольором якого всі, хто назовні Конклаву, зможуть дізнатися про неуспішний чи позитивний результат голосування. На кришці грубки викарбувані дати обрання та імена останніх шести Римських Пап. До речі, під час Конклаву 2005 року вперше застосовано допоміжна апаратура, щоб збільшити видимість диму.

Фото: вигляд Сикстинської каплиці перед Конклавом 2005 року

Джерело: Радіо Ватикан