Сила дотиків в подружжі
  • Срд, 02/08/2017 - 18:13

Сімейні психологи і сексологи зійшлися на думці: є в стосунках між чоловіком і жінкою щось, що, мабуть, буде важливіше звичних сексуальних утіх. І це щось – ніжність, що виявляється у вигляді ніжних обіймів і ласкавих дотиків один до одного.

Ні в підручнику з біології, ні в журналах для дорослих цьому аспекту тілесних взаємин не приділяється особливої ​​уваги. Пару слів поспіхом кинуть про необхідність прелюдії і переходять до основної «страві». А тим часом звичайні, здавалося б, ніжні обійми мають воістину магічні властивості . Зокрема, вченими доведено: навіть прості ніжні дотики коханої людини знімають стрес і зменшують втому у партнера, покращують кровопостачання і знижують артеріальний тиск. Що вже говорити про обійми! Останні здатні навіть біль знімати і вже точно покращують настрій.

В чому секрет?

Виявляється, дотик дорогої людини сам по собі вже має лікувальний ефект, оскільки викликає в організмі того, кого приголубили, цілу гормональну революцію. Спочатку відбувається викид ендорфінів (гормонів радості), які зменшують будь-який біль і викликають почуття безпричинної ейфорії. Крім того, починається посилене вироблення таких гормонів, як серотонін (знімає рівень тривоги), окситоцин (послабляє стрес), дофамін (поліпшує концентрацію уваги). Тому обійми коханої людини – це перше, що потрібно нам в стресовій ситуації.

Телячі ніжності

Саме так звані «телячі ніжності» найкраще характеризують відносини пари з боку. Навіть якщо люди прожили в шлюбі 20 років і знизили частоту своїх статевих контактів до одного разу на місяць, вони все одно залишаються чудовою, люблячої, гармонійної парою. Правда, за однієї умови: якщо при будь-якому зручному випадку вона кладе йому голову на плече, а він прагне погладити її по волоссю, доторкнутися до плеча, обійняти.

Все б нічого, але ми живемо в такий час, коли чуже інтимне життя виставлене ​​настільки напоказ, що ніяких особистих таємниць вже не залишилося. Тривожні люди порівнюють свої сексуальні апетити з іншими і намагаються підтягнути своє життя до якихось стандартів та ідеалів. Тому сімейні пари часто роблять одну і ту ж помилку – неправильно розшифровують сигнал, що йде від улюбленого, сприймаючи ласку і обійми партнера виключно як прелюдію, як відмашку для старту сексуального марафону. Тоді як подібний прояв ніжності – самодостатнє явище і сигналізує тільки про одне. Це – завуальоване прохання про втіху, підтримку, підживлення життєвими силами. Треба розуміти, що обійми – НЕ гарнір до сексу, вони самі по собі грають важливу роль у відносинах. Адже вони дають партнеру відчуття впевненості та надійності його «тилу», причому в будь-якому місці і в будь-який час.

Обіймів багато не буває

Як визначити, що у вашій парі утворився стійкий дефіцит ніжності? Дуже просто. Як з’ясували вчені, люди, що регулярно недоотримують тактильного контакту з коханим, починають відчувати зростаюче почуття тривоги, зниження емоційного фону, невпевненість в собі. У пошуках виходу партнери починають шукати ніжності через секс – тобто розігрують раптово виниклу пристрасть з однією лише метою – отримати свою дозу дотиків «не києм, то палицею». А що їм залишається ще робити? Адже, як підрахували фізіологи, для підтримки гарного душевного стану людині необхідно вісім обіймів в день!

І навіть якщо людина це усвідомлює, вона, можливо, соромиться нав’язуватися до своєї половинки з нескінченними «обнімашками». В результаті панянки починають тискати плюшевих ведмедів або розчулюватися з світлин з кошенятами замість того, щоб зробити перший крок назустріч втомленому чоловікові, який повернувся з роботи, і без жодного приводу повиснути в нього на шиї. Повірте, як би грізно не виглядав ваш годувальник, він теж потребує ніжних обійм – просто йому набагато важче сформулювати цю потребу і донести її до вас в такому вигляді, який не принизить його чоловічого самолюбства.

Найчастіші дотики, якими обмінюються люди:

Міцні взаємні обійми «в оберемок» – символ відкритості та довіри, підтримки і готовності нести відповідальність за цю людину.
Рукостискання говорить про міцні дружні і ділові відносини.
Легкі дотики до плечей або спині – знак підтримки, уваги до співрозмовника.
Інтимні дотики – знак повного прийняття партнера.
Погладжування по голові – батьківський прийом, мета якого очевидна, – пожаліти, приголубити, заспокоїти кохану людину.

#порадня – о.Тихон Кульбака