Сім критеріїв євангелізації суспільства сьогодні
  • Срд, 30/04/2014 - 10:20

28 квітня 2014 року в часі міжнародної конференції під назвою «Креативні стратегії заради запровадження культуральних змін», що відбувалася у Римі (Італія), виступив архиєпископ Нью-Йорка (США), кардинал Тімоті Долан.

Темою промови єпископа, перед аудиторією спеціалістів та науковців у ділянці соціальної комунікації із близько сорока країн світу, була «Культуральні виклики комунікаторів Церкви». Кардинал Долан виокремив сім важливих складників євангелізації в наш час.

Серед них – професіоналізм. Без нього, на думку римо-католицького владики, важко здійснювати будь-яку працю, завдання чи місію. А працювати необхідно. Сюди належить бажання, відповідальність, старання, праця, терпіння, набуття навиків, навчання, можна сказати у плані духовному «аскеза». 

У світлі події канонізації Івана Павла ІІ папи Римського та його відомих слів «Не бійтеся!», доповідач пригадав другий критерій для комунікаторів Церкви сьогодні – ніколи не боятися говорити правду. Тут є місце для таких ознак, як прозорість. Не боятися ділитися важливими євангельськими правдами.

Проповідуючи, катехизуючи, євангелізуючи, слід вкладати у зміст цінності. Не лише інформувати, але формувати, тобто виховувати. Жодна комунікація Церкви і окремих її представників не може бути нейтральною, просто бути для того, щоб бути, але наповненою важливим євангельським змістом. Навіть коли має місце критика, то потрібно її подавати у спосіб формуючий, корисний, а не у спосіб «критицизму» – тобто, щоб не ранити і шкодити, але лікувати, зціляти, оздоровляти, чинити на користь і для добра і блага особистого та спільного.

Четвертий критерій – це відповідально висвітлювати і поширювати любов, Христа. Працювати з головною ціллю саме в цьому і задля цього. Бо в протилежному випадку все буде марним та безцінним.

Наступна ознака – це завжди бути катехитичним. Використовувати кожну можливу і найменшу нагоду саме для цього. Тут служить сам церковний календар, плинний час, в якому живемо – серед яких і Різдво, і Воскресіння Господнє, Пресвята Трійця, піст, святковий день, суспільна проблема чи подія. В усьому бачити катехизаційну складову, як невід’ємну частку професійного та й загалом життєвого «продукту» – слова, дії, поведінки, стосунків і т.д..

Шостим критерієм євангелізації, на думку кардинала із Нью-Йорка, – це мати на першому місці у всьому Христа, а отже Правду. Задля того, «щоб усюди проповідувалось Царство Боже». Цим самим сповняються слова і самого Христа, звернені до своїх найближчих учнів – апостолів. Цим також наближуємося до них та стаємо ними, якщо так чинимо.

Сьомим важливим складовим євангелізації владика Долан відзначив використання важливих інструментів євангелізації. Відомо, що сам Христос використовував у проповіді притчі. Для нас вагомими інструментами служать і Святе Письмо, поради і вчення святих Церкви, Її документи, правдиві повчальні досвіди та історичні події і факти. «Насправді Церква має багато чого, що можна запропонувати сьогодні» – зазначив кардинал.

На завершення, відповідаючи на численні запитання, архиєпископ Тімоті Долан наголосив на потребі підготовки, старанного приготування того, що потрібно доносити, комунікувати людям, що передати, визначати найголовніші слова та думки, визначати послідовність та використовувати кожну, можливо, навіть нестандартну платформу, для ділення вірою. Прослухавши запитання одного іспанського працівника церковної інституції, який ділився водночас і труднощами своєї праці та ініціативами єпархіального масштабу, кардинал у відповідь щиро задекларував: «Ви можете більше зробити для спасіння, аніж я! Дякую Вам!»

На завершення зустрічі, архиєпископ Нью-Йорка Тімоті Долан звернув увагу усіх присутніх на те, що у нього на грудях є хрест. Що він можне його заховати у кишеню без проблем і що так навіть буде дещо зручніше для нього, але він цього не робить. Це ж саме побажав він усім присутнім: «Не ховайте хреста у кишеню!», але носити його та показувати іншим є справжньою потрібною так сьогодні альтернативою для сучасної культури та суспільства.

о. Олег Лука

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир