Сімнадцять років тому Папа Франциск та Любомир Гузар стали кардиналами
  • Чтв, 22/02/2018 - 09:56

Сімнадцять років тому, 21 лютого 2001 року, святий Папа Іван Павло ІІ ввів Буенос-Айреського архиєпископа Хорхе Маріо Берґольйо до Колегії Кардиналів. З нагоди цієї річниці пропонуємо вашій увазі відеоролик, який містить кадри з цієї консисторії та діяльності кардинала Берґольйо аж до прощання з Папою Бенедиктом XVI перед закінченням понтифікату та початку конклаву, який обрав його Наступником святого Петра.

Ставши кардиналом, архиєпископ аргентинської столиці не змінив свого простого і смиренного стилю життя. Він не погодився на проведення гучних святкувань з нагоди введення у кардинальський стан, а вірних, які хотіли супроводжувати його на консисторію в Римі, переконав віддати на доброчинність гроші, які були би витрачені на коштовну подорож до Європи. Він навіть відмовився від пошиття нової червоної кардинальської ряси, попросивши переробити для нього сутану свого попередника кардинала Кваррасіно.

Того ж дня, 17 років тому, кардинальські відзнаки отримали також тодішні Львівський Верховний Архиєпископ УГКЦ Любомир Гузар та Львівський Архиєпископ латинського обряду Мар’ян Яворський.