Сім’я – надія й майбутнє італійського суспільства
  • Втр, 16/04/2013 - 19:36
Сім’я – надія й майбутнє італійського суспільства

«Католицька Акція та родини на шляху до Соціального тижня італійських католиків» – такою є тема 16-ти тематичних семінарів та зустрічей, які розпочались в усій Італії у листопаді 2012 року і завершаться у травні цього року. Соціальний тиждень італійських католиків цього року відбуватиметься в місті Турині від 12 до 15 вересня і буде присвячений темі: «Сім’я – надія й майбутнє італійського суспільства».

У приготування до цієї події, яка входить у контекст Року Віри, Синоду єпископів, що був присвячений новій євангелізації та відзначення 50-річчя Другого Ватиканського Собору, в дійовий спосіб включені миряни «Католицької Акції». Згадані тематичні зустрічі й семінари, які охоплюють всі церковні регіони Італії, мають на меті поставити сім’ю в осередок культурного, суспільного та політичного життя, адже родина – це незамінний фундамент для зросту загального добра, надійного майбутнього для молоді, справедливішого суспільства.

Пригадаємо, що поширений в усьому світі мирянський рух «Католицька Акція», був заснований в Італії 2 травня 1868 року. Саме цього дня Папа Пій ІХ затвердив статут Спілки Італійської Католицької Молоді, заснованої у 1867 році. Ця організація, що діяла під гаслом «Молитва. Дія. Жертовність», стала спонукою до заснування інших схожих організацій, які об’єднували католиків різних суспільних груп.

У 1923 році Папа Пій ХІ проголосив нові статути «Католицької Акції», яка діяла у чотирьох секціях: Італійська Федерація Чоловіків-Католиків, Італійська Жіноча Католицька Спілка, Італійська Університетська Католицька Федерація та Спілка Італійської Католицької Молоді. Цей же Папа окреслив завдання цієї мирянської організації, яким є праця над побудовою справедливого суспільства, згідно з навчанням Церкви.

Розвиваючись, як згуртування католиків-мирян, які тісно співпрацюють з церковною ієрархією, Католицька Акція поширилася поза межі Італії. Діяла вона і в Україні, однак, була ліквідована радянською владою. Сьогодні вона відродилась і в Міжнародному Форумі Католицької Акції католиків латинського та східного обрядів з України представляють Католицьке Товариство Молоді (РКЦ) та організація «Українська Молодь – Христові» (УГКЦ).

Джерело: Радіо Ватикан