Сім’я, шлях Церкви, осередок вчення Папи Бенедикта ХVІ
  • Втр, 26/02/2013 - 14:53

У неділю 24 лютого 2013 р., під час молитви «Ангел Господній», чотири дні перед тим, як вступить в силу зречення з Петрового служіння Святішого Отця Бенедикта ХVІ, на площі святого Петра у Ватикані, серед понад 150-ти тисяч вірних були численні родини. Протягом усього свого понтифікату Папа багато разів підкреслював фундаментальне місце, яке в суспільстві займає сім’я, закликаючи до підтримки подружжя та родини. «Любов, до якої покликані сім’ї, – сказав Бенедикт ХVІ, – це єдина сила, яка може перетворити наш світ».

Шлях Церкви, головна дійова особа нової євангелізації, обов’язковий фундамент суспільства, але, не заважаючи на це, у наш час, більше, ніж будь-коли, сім’я підлягає справжній облозі. Саме так визначив родину Святіший Отець, здійснюючи свої Апостольські відвідини різних країн світу, звертаючись до законодавців та політичних сил із закликом приділити сім’ї першочергову увагу. Папа наголосив, що неможливо залишатись байдужим перед обличчям наступу на цю основну клітину суспільства, зокрема в Європі, де, як зазначив Бенедикт ХVІ, поширюються «фальшиві ідеології» про любов та «зісвітчення, яке веде до нехтування Богом у житті та до дедалі зростаючого феномену розпаду сімей".

Потрібно протидіяти такій ментальності, закликав Святіший Отець, додаючи: «У наш час, як вже відбувалось і у попередніх епохах, затемнення усього, що Боже, поширення ідеологій, суперечних сім’ї і деградація моралі та етики є пов’язаними одні з одними. Як також пов’язані між собою затемнення Бога та криза сімейного життя, в той час, як нова євангелізація є невіддільною від християнської родини».

«Християнська родина, маленька «домашня церква», – пояснює Бенедикт ХVІ, – терміново покликана стати головною дійовою особою суспільства, метою нової євангелізації, щоб виявити світові присутність та любов Ісуса Христа.

Папа вказує на невід’ємну цінність запевнення гідності людської особи від першої миті зачаття до природного закінчення життя, взаємної відданості подружньої пари, відповідального батьківства та дбання про виховання дітей, як також зобов’язання у цивільному житті та у сфері праці. З цього приводу Бенедикт ХVІ звертається до політичних сил із закликом сприяти поєднанню сімейного життя з роботою, особливо, стосовно жінок: «Потрібно конкретно підтримувати материнство, як також гарантувати працюючим жінкам можливість поєднувати професійну діяльність з сімейним життям, а не стояти перед вибором між роботою або сім’єю».

Джерело: Радіо Ватикан