Син відомого протестантського проповідника прийняв католицтво
  • Втр, 12/11/2013 - 09:25

Останній тиждень скандинавські ЗМІ бурхливо обговорюють прийняття католицитва Бенджаміном Екманом, молодшим сином засновника шведської громади «Livets Ord» і руху «Слово Життя Інтернешнл» з центром у Швеції Ульфа Екмана. Своє навернення він пояснив "довгим і особистим шляхом, протяжністю більше ніж у 10 років". Варто зазначити, що перед цим Бенджамін встиг 7 років (до 2010 року) пропрацювати на посаді редактора богословського журналу «Keryx», який видає спільнота «Слово життя» м. Уппсали (Швеція) на чолі з його батьком.

Сенсаційність цієї новини не тільки у відомому прізвищі, але і в доктринальних трансформаціях самого Ульфа Екмана, дискусія про які отримала продовження у вигляді конкретних плодів його нової теології "навернення до духовних коренів".

Обряд миропомазання Бенджаміна Екмана відбувся 1 листопада 2013 року в парафії Св. Томаса в місті Лунд на півдні Швеції, де він навчався в університеті і живе в даний час. Значимість події додавала не лише сама присутність Ульфа і його дружини Біргітти під час прийняття їх сина в лоно Католицької Церкви, а й фоторепортажі Біргітти та інших членів сім'ї з місця події в соціальних мережах.

Сам факт навернення сина в католицтво і настільки публічний його розголос здивували чималу кількість  симпатиків Ульфа Екмана, які називають його своїм "духовним батьком" або "старшим пастором". Адже якщо попередні публікації про католицькі тенденції в богослов'ї та практиці шведського проповідника сприймалися як підступи заздрісників і злостивців, то тепер пазли збираються в єдину картину. Реальність прокатоличної катехизації "духовних синів" Ульфа Екмана, що приєдналися до руху «Слово Життя Інтернешнл», стає ще більш очевидною

Варто зазначити, що випадок цей не є поодиноким, - не так давно, 17 серпня 2013 року, викладач Теологічної семінарії «Livets Ord» м. Уппсала Хенрік Енгхольм повідомив у своєму особистому блозі про рішення разом з дружиною розпочати офіційну процедуру катехизації, щоб після цього приєднатися до Католицької Церкви.

Такий каскад навернень публічних людей зі шведської харизматичної громади «Livets Ord» до католицтва  відкриває завісу масштабу і наслідків змін, які в останнє десятиліття відбулися в богослов'ї Ульфа Екмана. Сенсаційність публікацій на цю тему в шведських ЗМІ спонукала його наступника вперше відреагувати на звинувачення в католицьких тенденціях та публічно пояснити, що насправді відбувається. У своєму блозі на сайті «Livets Ord» Йоаким Люндквіст запевнив, що їх громада не прагне стати католицькою, і немає ніякої стратегії перетворення на католицьку церковну організацію і пропаганди навернення в католицтво кожного.

"Ймовірно, всім, хто відвідує нас, очевидно, що наше поклоніння знаходиться в харизматичній п'ятидесятницькій традиції», - підсумував він. При цьому новий пастор «Livets Ord» бачить глибокий сенс у тому, щоб різні церкви ближче пізнавали один одного, в той же час, за його словами, це не означає автоматичного об'єднання церков.

Але така оптимістична заява навряд чи може втішити тих, хто стежить за богословським новаторством Ульфа Екмана, який як і раніше залишається керівником руху «Слово Життя Інтернешнл», що включає і шведську громаду «Livets Ord».

Найбільш резонансною є його остання публікація, що виправдує водне хрещення немовлят, яке є категорично неприйнятним для євангельських церков, однак прийнятим для католицької і православної традиції. "Стверджувати про недійсність хрещення немовлят, вчиненого в ім'я Триєдиного Бога і на основі віри Церкви, є проблематичним, а також шкідливим для багатьох християн", - заявив Ульф Екман 8 листопада 2013 на сторінках Уппсальскої газети «Världen Idag».

Таким чином, навернення в католицитво власного сина та інших ключових персон з команди Ульфа Екмана вже не викликає питань про те, чи дійсно настільки сильно змінилися доктрини, яку проповідуть шведські місіонери в громадах «Слово Життя Інтернешнл». Питання лише в тому, хто наступний?

За матеріалами http://mirvam.org