Синод. Десяте загальне зібрання: Цінувати харизми мирян, долаючи клерикалізм
  • Втр, 15/10/2019 - 16:41

У понеділок пополудні, 14 жовтня 2019 р., відбулося десяте загальне зібрання Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів, присвяченої амазонському регіонові, на якому був присутній Папа Франциск та 177 Синодальних Отців.

Боже Слово – це активна й милосердна, виховна та пророча присутність, що спонукає до цілісної екології й соціальної, економічної, культурної й політичної діяльності задля розвитку нового гуманізму. Потрібні нові служителі Слова, включаючи жінок, аби дати відповіді на сучасні виклики. Необхідно інвестувати у формацію мирян, здатних нести Євангеліє в різні частини Амазонії. Відповідна формація мирян важлива також для народження нових покликань. Про це йшлося під час десятого загального зібрання Синоду Єпископів.

Роль мирян та жінок

Для того, аби виконувати свою місію служіння, Церква повинна цінувати харизми мирян, завдяки яким виявляється обличчя Церкви, що виходить назовні, долаючи клерикалізм. В одній з доповідей наголошувалось, що питанням висвячення одружених чоловіків з випробуваною вірою, так званих viri probati, та дияконату для жінок потрібно присвятити окремий Синод, бо мова йде про теми універсального значення.

В іншому виступі прозвучала пропозиція перед тим як запроваджувати висвячення на священиків одружених чоловіків, потрібно запровадити viri probati серед дияконів.

Стосовно більшого залучення жінок-мирянок в діяльність Церкви, було висловлено пропозицію встановити для них види служіння, що не потребують свячень, забезпечуючи таким чином гідність та рівність жінкам у панамазонському регіоні. Прикладом такого роду служіння могло би бути проведення Літургії Слова або харитативна діяльність.

Захист дітей та вразливих дорослих

Захист дітей та вразливих дорослих в Амазонії – це ще одна тема, що розглядалася під час десятого загального зібрання Синоду, присвяченого Амазонії. Наголошувалось, що стосовно проблем педофілії та сексуального зловживання Церква повинна бути пильною й сміливою. Найбільший виклик, за словами доповідачів, полягає в прозорості й відповідальності за ці злочини, з метою їхнього запобігання та уникнення. Стосовно сексуального визискування неповнолітніх у залі Синоду подавались драматичні дані, згідно з якими в 2018 році в Бразилії 62 тисячі осіб стали жертвами зґвалтування. Серед причин цих злочинів – економічна нерівність, бездіяльність місцевих урядів і міжнародних організацій. У залі Синоду прозвучав заклик до впровадження дій запобігання, залучаючи Єпископські Конференції та чернечі Згромадження.  

Про захист жінок та дітей мова йшла також під час доповідей про торгівлю людьми. Прозвучала пропозиція, аби Дикастерія сприяння цілісному людському розвиткові закликала великі компанії дотримуватися міжнародних норм щодо запобігання торгівлі людьми та створити спеціальні душпастирські комісії, які б займалися цією проблемою.  

Душпастирство покликань та молоді

В інших доповідях наголошувалося на важливості душпастирства покликань, яке повинно бути частиною євангелізації та супроводити душпастирську опіку молоддю, спрямовану на те, аби запрошувати до особистої зустрічі з Христом. Молоді, що прагне зустріти Христа, потрібно пропонувати відповідну формацію та свідчення здорового й самовідданого життя. В цьому контексті наголошувалось, що катехизація не повинна бути занадто академічною, а повинна здійснюватися з місійним духом та відкритим серцем.

Вода – джерело життя

У доповідях вказувалося на необхідність включити у формацію катехитів питання цілісної екології, особливо ті, що стосуються захисту води, яка є первинним ресурсом та джерелом життя. Дбання про водні ресурси є дуже важливим: щодня тисячі дітей у світі помирають від захворювань, пов’язаних з водою, мільйони людей не отримують необхідної кількості води. Пригадуючи слова Папи Франциска, що наступна світова війна буде пов’язана з водою, доповідачі підкреслили нагальну необхідність загальнолюдського усвідомлення захисту спільного дому й примирення зі створеним світом.   

Виклик комунікації

Як і під час ранкового загального зібрання, в понеділок пополудні також розглядалася тема комунікації. Зазначалося, що через медіа потрібно відкритись для комунікаторів різних культур і мов, надаючи, таким чином, голос амазонським народам. У цьому контексті виникає необхідність формації комунікаторів, що представляють автохтонні народи та селян.

Роздуми Святішого Отця

Перед закриттям десятого загального зібрання Синоду виступив Папа Франциск, ділячись із присутніми своїми роздумами, на які його надихнули виступи й обговорення в залі Синоду.