Синод. Друге загальне зібрання: призначення та перші дискусії
  • Втр, 08/10/2019 - 21:34

Першими рішеннями Синоду Єпископів, що триває у Ватикані, були призначення членів деяких комісій. У другому загальному зібранні, що відбулося 7 жовтня 2019 року після обіду, взяли участь 176 Отців Синоду разом з Папою Франциском.

Комісія, що готуватиме Кінцевий документ

Абсолютною більшістю голосів були обрані четверо членів Комісії для опрацювання Кінцевого документа Синоду. Всі обрані походять із єпископських конференцій амазонського регіону. До цієї Комісії входять також Головний доповідач Синоду, як її Голова, кардинал Клаудіо Гуммес, Генеральний Секретар Синоду кардинал Лоренцо Балдіссері, його заступник архиєпископ Маріо Ґрек, два спеціальні секретарі. Ще трьох членів найближчими днями призначить Папа Франциск.

Комісія в справах комісії

Далі Синод обрав чотирьох членів Комісії в справах інформації, до якої разом з трьома представниками регіону увійшов також о. Антоніо Спадаро, ТІ, директор єзуїтського часопису «La Civiltà Cattolica». Вони приєднаються до команди, очолюваної Префектом Дикастерії в справах комунікації Паоло Руффіні, до якої, серед інших, входять також Директор Ватиканського прес-центру Маттео Бруні й Редакційний директор Дикастерії в справах комунікації Андреа Торніеллі.

Виклики, пов’язані з довкіллям

Далі учасники перейшли до доповідей щодо різних аспектів Робочого документа. Зокрема, звернено увагу на роль молоді в боротьбі за цілісну екологію. Зрештою, під час минулорічного синоду, присвяченого молоді, неодноразово говорилося про дбання про створений . Зазначено, що тема захисту довкілля має також екуменічний та міжрелігійній характер. Цей виклик слід прийняти в позитивному ключі, як заохочення до діалогу й до належного розпізнавання, аби зусилля на користь дбання про спільний дім не були лише даниною моді.

З уст Отців Синоду прозвучав заклик захистити підземні води від хімічних забруднень, пов’язаних із виробництвом чи видобувною діяльністю, аби тубільні народи могли вижити, зберігаючи власну культуру й ступаючи новими шляхами євангелізації. Неодноразово звучав заклик шанувати права тубільних народів, пам’ятаючи про те, що справжня цілісна екологія вимагає рівноваги між людиною та природою. Нагадуючи про те, що клімат є спільним благом, прозвучало заохочення переглянути використання викопного палива.

Остерігатися колоніалізму

В залі засідань Синоду також прозвучали думки про необхідність подолати форми колоніалізму, якими була позначена велика частина місії в минулих століттях, віддаючи перевагу збереженню культурних ідентичностей регіону. Адже кожна окрема культура робить свій внесок у католицькість Церкви. В цьому контексті неодноразово згадувано про постать святого Павла, «Апостола інкультурації».

Щодо різних індіанських обрядів, зазначено, що Церква доброзичливо ставиться до всього того, що не пов’язане із забобонами, й що можна гармонізувати з духом літургії. З цього випливає заохочення започаткувати обмін досвідом між тубільними спільнотами, що мають інкультуровані богослужіння деяких святих Таїнств, як от Хрищення, Подружжя та свячень. Одна з пропозицій – можливість створення на випробувальний період і згідно з критеріями богословського, літургійного й душпастирського розпізнавання, особливого «амазонського католицького обряду».

Viri probati

Деякі доповіді зупинилися також темах, пов’язаних із так званим питанням «viri probati», тобто, можливістю висвячувати «випробуваних» одружених чоловіків, щоб запевнити можливість частішої участі в Святих Тайнах у контексті браку священиків. Наголошено, що йдеться про «законну потребу», яка, однак, не повинна обумовлювати переосмислення природи священства та його стосунків із целібатом, передбаченим у латинському обряді. Заохочено, також розвивати покликаннєве душпастирство серед індіанської молоді.